Wie zijn Esther en Frouke?

Esther Kouw

Mijn naam is Esther (1976)  getrouwd en moeder van twee pubers, een zoon van 15 en een dochter 12.Ik ben een hooggevoelig type, stressgevoelig, houdt van mensen ontmoeten en diepgaande gesprekken. Daarnaast ben ik creatief aangelegd en houdt ontzettend van cappuccino en appeltaart. 

Sinds 2015 heb ik een fascinatie voor het kloosterleven door een heftig persoonlijk traject. Want…

….in 2014 werd mijn leven overhoop gehaald. Twee jaar daarvoor was mijn moeder, na een lang ziekbed, aan uitgezaaide borstkanker overleden. In 2014 kreeg ik te horen in het bezit te zijn van een brca-2gen. (hierbij is er een zeer verhoogd risico op borst- én eierstokkanker.) Toen kwam ik voor een hele moeilijke beslissing te staan. Wil ik kiezen voor preventieve operaties of niet? Wetende dat mijn lijf zou veranderen. 

Een zeer stressvolle en emotionele periode waarin ik werd heen en weer geslingerd tussen gevoel en verstand. Het voelde als een onmogelijke keuze waar ik lang mee geworsteld heb en zorgde voor heel veel stress. Zowel in mijn lijf als mijn hoofd. In 2015 heb ik gekozen voor een preventieve borstamputatie (een ingewikkelde operatie van 13 uur!!) en in 2018 voor een eierstokverwijdering, met de directe overgang tot gevolg.  Hierna was beide keren het doktersadvies: een aantal weken ‘rust houden’.  Voor een doener als ik, geen gemakkelijke opgave! 

Na beide periodes van verplichte rust, ging ik net als voorheen, weer lekker verder met vanalles. Mijn gezin, mijn werk als ambulant hulpverlener, mijn bedrijf, mijn vrienden, familie. Toch bleek er iets fundamenteels veranderd te zijn: al na een paar dagen verlangde ik iedere keer weer terug naar de rust die ik  had ervaren tijdens mijn herstel. Ik ging op zoek naar manieren om deze rust vast te houden: mindfullness, rustig aan doen, tijd voor mezelf nemen, leuke dingen doen. Op de een of andere manier gaf dit mij niet de juiste handvatten om de rust in mijzelf en de dag te kunnen bewaren. 

Tótdat ik in 2015 in aanraking kwam met een Benedictijnse klooster. Vanaf  het moment dat ik het klooster binnenstapte voelde ik me thuis. Ik heb de afgelopen jaren heel veel  gelezen over het kloosterleven, heb kloosters bezocht in binnen- en buitenland, heb lezingen bezocht, retraites beleefd, met kloosterzusters en -broeders gesprekken gevoerd en de eeuwenoude elementen (die voortkomen uit de woenstijnvaders en -moeders uit de 4de eeuw) blijven mij interesseren en inspireren. Ik ben een aantal elementen gaan toepassen in mijn eigen leven. Zoals stilte, langzamer, rustiger, aandacht, luisteren, ritme. Maar de Benedictijnse spiritualiteit spreekt erover dat iedere dag weer een nieuwe kans om te leren en kleine stapjes nemen. 

Door mij te verdiepen in de kloosterhouding weet ik nu beter wat ik ten tijden van stress en onrust  kan doen, of juist niet hoef te doen. Ik heb een anker, een houvast gevonden die helpt in tijden van stress, drukke dagen en wanneer ik het overzicht verlies. 

Ik zie stress nu niet als eng, spannend of iets wat ik moet vermijden, maar meer als signaal om dingen anders aan te pakken, anders te zien en anders te benaderen. 

Kernkwaliteiten:

Spontaan, creatief, direct, enthousiast, volgend, oplossinggericht, humor. 

 

 

 

Ik ben Frouke Procee (1974) getrouwd en moeder van 2 lieve kinderen van 16 en 13 jaar.

Mensen inspireren en luisteren naar wat er echt in de andere leeft is de rode draad in mijn leven.

Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Brazilië, als kind ontdekte ik dat ik mensen wilde helpen.  Er voor de ander zijn en een bijdrage leveren aan een rechtvaardige wereld.

De tijd in Brazilië heeft mij tot een kleurrijk mens gevormd en maakt dat ik graag kijk buiten de bestaande kaders. Er is meer dan je eigen kijk op de wereld…het is een kleurrijk palet en dit maakt het voor mij steeds boeiend de ander te ontmoeten.

De stap om als hulpverlener te werken was een hele logische stap en in mijn werk heb ik moeilijke omstandigheden gezien, maar ondanks de moeilijkheden staat de persoon voorop en niet zijn problemen. Ik heb geleerd in mijn vak als hulpverlener op zoek te gaan naar mogelijkheden en vanuit geloof  in mensen ze in beweging te brengen.

Helaas heb ik dit mooie vak  op een lager pitje moeten zetten, het vroeg te veel van mij. Het steeds meer moeten verantwoorden van je handelen en steeds minder tijd voor de cliënten maakte dat ik  minder plezier kreeg in mijn werk. Nu werk ik als invalkracht en heb ik regelmatig cliëntcontacten en minder papierwerk en dat geeft rust.

Als trainer/ coach geloof ik in mogelijkheden. Dat je daarbij je pijnpunten tegenkomt is voor mij een teken van groei en uiteindelijk door de pijn heen, kun je meer worden wie je bedoelt bent te zijn. Ieder mens is uniek en te luisteren naar wat er echt in je leeft staat voor mij centraal. Graag biedt ik ruimte en rustmomenten om eigen keuzes te mogen maken.

Vanuit rust te ontdekken waar je voor staat  en wat je in beweging brengt.

Ik loop graag een stuk met je mee, om vanuit rust en innerlijk motivatie keuzes te maken die bij jou  passen.

Kernkwaliteiten:

Rustig, open, betrokken, enthousiast, doortastend, positief, met aandacht luisteren, humor. 

 

Stresscoaching

Esther is de expert als stresscoach – sterker worden in stress. 

Als stresscoach leg ik je uit wat stress precies is en hoe langdurige stress voor allerlei (vage) psychische en/of lichamelijke klachten kan leiden. Ik breng, samen met jou in kaart, of er sprake is van een onbalans is en wat de oorzaken hiervan kunnen zijn. Daarna coach ik je op het gebied van jouw persoonlijke stress om je een sterker persoon mét stress te worden!

Bezinningscoaching

Frouke is de expert als bezinningscoach – leef vanuit je hart.

Als coach houdt je je bezig met levensvragen zoals; wie, wat wil ik, wat is voor mij de essentie van mijn leven, hoe wil ik leven, welke keuzes moet ik maken? Ik coach je om vragen helder te krijgen om vanuit daar stappen te kunnen zetten om meer te kunnen leven zoals je echt zou willen.