Kloosterretraite
'Offline'

  • Ervaren hoe het is om offline te zijn?

  • Je meer focussen op jezelf ipv je mobiel?

  • Weten hoe het is om minder prikkels te ervaren?

  • Beleven wat de stilte met je doet? 

Aanmeldformulier Kloosterretraite ‘Offline’

Wat houdt deze kloosterretraite in?

Deze retraite vindt plaats in een klooster. Een klooster is een plek bij uitstek om offline te gaan. De omgeving van het klooster helpt je om even terug te gaan naar de basics. Om van binnen stiller te worden, om het vol te houden met jezelf. In het klooster zijn van nature minder prikkels. Geen televisie, weinig gebruik van je mobiel en er is weinig geluid. Ook het interieur doet een appél op de stilte en het lijkt wel alsof je in een klooster vanzelf langzamer gaat lopen en zachter gaat praten. 

Kortom een bijzondere plek om even een aantal dagen achter elkaar offline te gaan!

Durf jij deze uitdaging aan te gaan?

  • Wil jij ervaren wat het doet om even een aantal dagen minder prikkels tot je te krijgen?
  • Wil je ervaren wat de stilte met je doet?
  • Wil je ervaren hoe het is om even pas op de plaats te maken en de kloosterhouding tot je te laten spreken?
  • Wil jij weten hoe het is om je leven minder te laten bepalen door je mobiel?

Want, in deze snelle en lawaaierige maatschappij is er niet altijd makkelijk om minder prikkels binnen te krijgen, om stilte en rust te ervaren. Veel mensen hebben last van onrustige gevoelens, ervaren stress, gaan over hun grenzen heen omdat ze niet goed weten welke keuzes ze willen maken voor zichzelf. Bij rust en stilte lukt het beter om te ervaren hoe het met je gaat en kom je te weten wat er vanbinnen bij je speelt. 

Bij stilte en rust ontstaat er vaak eerst onrust. We zijn het niet meer zo gewend om lange tijd achter elkaar stil te zijn of een minimaal aan prikkels te krijgen. Je ervaart onrustige gevoelens, zoekt afleiding, voelt de verveling toenemen en vraagt je misschien wel af wat je aan het doen bent en wat het nut ervan is. Bij rust en stilte wordt je geconfronteerd met eigen gedachtes. Zijn deze gedachtes rustgevend of zorgen ze voor gevoelens van stress? Tijdens deze retraite sta je stil bij jezelf. Wat gebeurd er vanbinnen? Waar loopt je tegenaan? Wat ben je blij mee? Wat zeg je in de stilte tegen je hart? Hebben deze gedachtes je iets te zeggen? Luister je ernaar of niet? Door het uit te houden in de stilte, je gedachten te erkennen en accepteren om ze vervolgens weer los te laten,  verdwijnt die onrust langzamerhand naar de achtergrond  en wordt het rustig in jezelf, in je hoofd én je lijf. Vanuit die stilte lukt het vaak beter om naar jezelf te luisteren, vandaaruit te kiezen voor wat voor jouw belangrijk is en daar aandacht aan te geven. Als je de rust en stilte een paar dagen achter elkaar op je in kan laat werken kan dit intense ervaringen opleveren. Tijdens deze retraite krijg je professionele begeleiding.  Je krijgt handvatten aangereikt die je helpen offline te zijn en de rust in jezelf te vinden. Bij behoefte is er altijd gelegenheid voor een persoonlijk gesprek
 

Tijd voor jezelf

Tijdens deze retraite is er veel tijd voor rust en stilte, voor ‘eigen tijd’. Wil je een boek lezen, wandelen, slapen of tijd doorbrengen in de natuur?  Tijdens de retraite krijg je (klooster)meditaties aangereikt. Samen met anderen, die ook verlangen naar minder prikkels, beleef je dit weekend alleen, maar toch ook samen. s’ Avonds reserveren we tijd om ervaringen te delen, te praten over wat je bezighoudt, vragen te stellen of gewoon te luisteren naar wat anderen te vertellen hebben.

 

Even een paar praktische puntjes

Datum: volgt nog

Plaats: Gastenhuis Julianaklooster te Heiloo

Prijs: € 225,- (op basis van vol pension)

Tijdens deze retraite zijn we te gast in het gastenhuis van het Julianaklooster te Heiloo.In dit klooster zijn drie ‘blauwe zusters’ woonachtig. Tijdens de retraite heb je vrij toegang tot het bezinningspark waar zich een grote kerk, kloosterwinkel en koffieplek (het Oesdom) en een kapel bevinden. In het midden van het bezinningspark is een grote vijver. Tijdens de retraite is het mogelijk om de diensten te bezoeken.  

Bij de gastenkamers heb je de beschikking over een knusse huiskamer, welke we delen met de groep.  Je slaapt op een één- of tweepersoonskamer

 

Let op;
Je reservering is pas definitief bij het overmaken van 50%, een maand voor aanvang van de retraite. 
 
 

Dag 1

Tussen 16.00 en 17.00 uur aankomst

Kennismaking

18.00 uur: Maaltijd  ( in stilte)

20.00 uur: Groepsmoment en afsluiting van de dag

 

 

 

 

Dag 2

7.00: Ontbijt (in stilte)

7.30: Stilte-meditatie

8.00 uur: Bezinningswandeling  

10.00 uur: Groepsbijeenkomst

13.00 uur: Maaltijd  (in stilte)

14.00 uur: Tijd voor jezelf

18.00 uur: Maaltijd (in stilte) 

20.00 uur: Groepsmoment en afsluiting van de dag

Dag 3

7.00 uur: Ontbijt (in stilte)

7.30 uur: Stilte-meditatie

10.00 uur: Eigen tijd

13.00 uur: Maaltijd (in stilte)

14.00 uur: Groepsbijeenkomst

Tussen 15.00 en 16.00 uur: Afscheid 

Door de dag heen ben je in de gelegendheid om de diensten in de abdij te bezoeken. 


Ervaringen van deelnemers

Even alleen maar op mezelf letten en mijn gedachten kunnen ordenen.
me op mijn gemak voelen bij jullie. Het kunnen loslaten van thuis. Het stil mogen zijn en niets te hoeven van wat me thuis overspoelt. 
aandacht voor 1 activiteit steeds. Heidi

Jullie hartelijk bedankt voor dit weekend. Het heeft veel voor mij gedaan en kwam precies op het goede moment. Echt bijzonder!   Sarie

 Ik ga zeker weer mee op een retraite. Een kans om eens naar een ander klooster terugkomen lijkt me ook mooi. 
Erg bedankt dat ik dit mocht meemaken.
Lenie