BENEDICTIJNSE
KLOOSTERRETRAITE

'Leven vanuit rust'

 

 

 • Wil je ervaren wat een retraite met je doet?

 • Wil je je laten inspireren door de Benedictijnse kloosterspiritualiteit?

 • Wil je meer leven vanuit rust?

 • Wil je leren luisteren in de stilte?

 • Wil je je even bezinnen op waar je staat, hoe je verder wilt?

 • Wil je even pas op de plaats maken?

 • Wil je genieten van rust, natuur en het klooster?

Data retraites 2020

 • 24 – 26 januari 
 • 17 – 19 april
 • 15 – 17 mei
 • 18 – 20 september
 • 6 – 8 november
klooster noordholland

Kloosterretraite in Julianaklooster in Heiloo, Noord-Holland

Kloosterretraite in Abdij Lilbosch in Echt, Limburg

Tijdens deze kloosterretraite focus je je op de stilte, zowel uiterlijke als innerlijke stilte. Wat gebeurd er dan? Wat ervaar je als je stil wordt. Tijdens deze retraite krijg je praktische handvatten aangereikt over hoe je ervoor kunt zorgen dat je het uithoudt met de stilte, hoe zorg je voor rust in je hoofd en je lijf? Je wordt door middel van eenvoudige woorden, die we halen uit de kloosterhouding, stilgezet bij jezelf. We laten ons hierbij inspireren door de Benedictijnse spiritualiteit. Stabilitas, obedientia en conversio morum zijn woorden die je uitgelegd krijgt en je kunnen leren om meer vanuit rust te leven. 

Tijdens deze dagen is er veel aandacht voor jezelf. Tijd om te wandelen, uit te rusten, je te bezinnen, te genieten van het bezinningspark wat naast het Julianaklooster ligt of om gesprekken met andere deelnemers te voeren. Tijdens deze retraite kom je tot rust in de stilte. Misschien niet direct en confronteert de stilte je juist met dingen die op de bodem van je hart liggen of wat je het liefst wil vermijden. Maar je zult ervaren hoe het is om van je hoofd naar je hart te zakken. 

Zie deze retraite als een apk-tje voor je jezelf, voor je ziel!

Tijdens deze kloosterretraite verblijf je bij de trappisten. Je leeft mee op het ritme en de stilte en eenvoud van het klooster. Daarnaast krijg je praktische handvatten over hoe je vanuit rust kunt leven. Wat is rust eigenlijk? Wat is daarvoor nodig?  De Benedictijnse spiritualiteit, is onze leidraad. De geloften die de monniken en monialen afleggen tijdens hun intrede in het klooster, stabilitas, obediëntia en conversio morum worden uitgelegd. We hebben ons laten inspireren door deze geloften die ons helpen om te leven vanuit rust, ook buiten het klooster. Tijdens deze dagen is er veel aandacht voor jezelf, voor stilte, om je blik naar binnen te richten in plaats naar buiten. 

Tijdens deze kloosterretraite leert je niet een eenvoudig trucje om vanuit rust te leven, maar het leven zelf staat centraal. Door vallen en weer op te staan, het gaat om de trage vragen in je leven, de schaduwkanten die telkens weer terugkeren. Door je eigen innerlijke houding aandacht te geven, te onderzoeken en te versterken kun je beter leven vanuit rust. Want als je weet wie je bent en wat je wilt, lukt het beter om de juiste keuzes te maken die bij jou passen. Tijdens deze kloosterretraite ontmoet je gelijkgestemden, delen we verhalen, kun je wandelen, een boek lezen of lekker uitrusten en genieten van de natuur en de stilte om je heen. 

Zie deze kloosterretraite als een bezinningsweekend waarbij je in contact komt met wie je werkelijk bent!

Praktische zaken

Data

 • 24 – 26 januari 2020
 • 15 – 17 mei 2020
 • 18 – 20 september 2020 

Aandacht voor;

 • stilte
 • ontspanning
 • diensten zijn geen vast onderdeel in het programma
 • Benedictijnse kloostermeditaties
 • rust
 • kloosterwandeling en bezoek aan Benedictijns klooster te Egmond

Kosten

€ 245,- p.p. (op basis van volpension)

*Deze retraite heeft minder specifieke aandacht voor de Christelijke Benedictijnse kloosterspiritualiteit dan tijdens de kloosterretraite ‘Leven vanuit rust’. Deze stilteretraite is daarom ook geschikt voor mensen zonder een christelijke levensovertuigingen. Wel kun je je tijdens deze retraite laten inspireren door de Benedictijnse spiritualiteit d.m.v. de groepsmomenten, meditaties en bezinningsoefeningen. 

 

Praktische zaken

 

Data

 • 17 – 19 april 2020
 • 6 – 8 november 2020

Aandacht voor;

 • Drie of vier kloosterdiensten per dag 
 • Benedictijnse kloostermeditaties
 • rust
 • Groepsmomenten waarin het thema ‘Hoe leef je vanuit rust?’ centraal staat
 • Achtergronden over de Benedictijnse spiritualiteit

Kosten

€ 245,- p.p. (op basis van volpension)

*Deze retraite heeft specifieke aandacht voor de Christelijke Benedictijnse kloosterspiritualiteit. Desalniettemin is deze retraite geschikt voor iedereen die een andere geloofsovertuiging bezit en zich wil laten inspireren door de eeuwenoude Benedictijnse spiritualiteit. 

 

Geschiedenis Julianaklooster

Het julianaklooster werd in 1932 gebouwd. In 205 zijn de Het klooster is buiten gebruik sinds 2005. Sinds 2005 is het klooster buiten gebruik en wordt nu gebruik als gastenhuis. 

Heiloo betekent “heilig bos”, omdat het één van de plaatsen is waar de Heilige Willibrordus samen met de Heilige Bonifatius gereisd heeft in de 8ste eeuw. In dit bos, waar het Heiligdom van Onze lieve Vrouw ter Nood ligt, bevindt zich één van de drie waterbronnen ter herinnering aan Heilige Willibrordus . Sinds de 14de eeuw worden regelmatig pelgrimstochten gehouden om Onze Lieve Vrouw Ter Nood te bezoeken. 

Sinds 2006 zijn er drie ‘blauwe’ zusters woonachtig op het terrein van het Onze Lieve Vrouw ter Nood. Zij maken deel uit van de wereldwijde beweging van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará.

Geschiedenis Abdij Lilbosch

De naam Lilbosch is waarschijnlijk al heel oud en betekend vermoedelijk  Bos van Lil, waarbij Lil een toenmalige persoonsnaam moet zijn geweest.

In 1883  wordt er rondom de oude hoeve een klooster en een kloosterboerderij gebouwd. In 1912 krijgt het de officiele naam: Abdij Onze Lieve vrouw van de heilige Josef. Maar tot op heden blijft in de volksmond de naam Abdij Lilbosch meer gangbaar. 

De communiteit telt momenteel 14 leden van heel onderscheiden leeftijden. In deze abdij ligt voor de monniken de nadruk op stilte en alleen zijn, gebed en geestelijke lezing in de eenzaamheid van ieders kloostercel.  

Programma tijdens de retraite *

Dag 1

 

14.00 uur: Aankomst en kennismaking

15.00 uur: Koffie/thee 

17.30 uur: Vespers (L)

18.15 uur: Maaltijd in stilte

19.00 uur: Groepsbijeenkomst ‘Leven vanuit rust’

20.15 uur: Completen (L)

 

Dag 2

4.30 uur: Metten (optioneel)

7.00 uur: Lauden en eucharistieviering

8.00 uur:Ontbijt in stilte

10.00 uur: Koffie/thee en groepsbijeenkomst

12:15 uur: Middagofficie (L) en (J)

13.00 uur: Maaltijd in stilte

15.00 uur: Koffie/thee (optioneel)

18.15 uur:  Maaltijd in stilte 

19.00 uur: Groepsbijeenkomst ‘Leven vanuit rust’

20.30 uur: Completen (L)

Dag 3

 4.30 uur: Metten (optioneel)

7.00 uur: Lauden en eucharistieviering

8.00 uur: Ontbijt in stilte

10.00 uur: Groepsmoment ‘Leven vanuit rust’

10.30 uur: Viering (J)

12.00 uur: Middagofficie (L)

12.30 uur: Maaltijd in stilte

15.00 uur: Koffie/thee en afscheid

*per klooster kan het dagprogramma iets verschillen ivm de diensten in de kapel. 

(L) dienst in de Abdij Lilbosch

(J) dienst in de genadekapel bij het Julianaklooster