Groepsretraite

Wat is een retraite?

Als je met een retraite meegaat ga je meestal naar een mooie, stille omgeving met sfeervolle gebouwen waar veel natuur omheen ligt. Een retraite is dé manier om even stil te staan bij waar je voor leeft, wie je bent en wat jij belangrijk vindt in je leven. Maar een retraite is er ook om jezelf uit te dagen om te ervaren wat een retraite met je doen kan, wat het bij je naar boven brengt, wat je misschien al tijdenlang (onbewust) uit de weg gaat. Of je gebruikt een retraite om even afstand te nemen, van de stilte te genieten. Pas op de plaats maken en even alle tijd voor jezelf, een heerlijke minivakantie. Tijdens een retraite zijn er minder prikkels om je heen dan in het gewone dagelijkse leven. Veel mensen ervaren dat de stress van alledag van hun afvalt tijdens een retraite. Tijdens een retraite is het namelijk gebruikelijk om minder of helemaal niet met je telefoon bezig te zijn. Ook is er geen televisie aanwezig. Daarnaast breng je veel tijd door met jezelf en soms met de groep, ben je veel stil en is er tijd om zaken te overdenken, te bezinnen. Even niets moeten, geen drukte, geen stress, voor niemand zorgen, voor niemand denken, behalve aan jezelf. Tijdens een retraite gaat het niet om ‘social talks’, gaat niet om presteren, om gezellig meedoen, om je functie en wat je het dagelijks leven doet, maar gaat het om het zijn. Om te zoeken naar wat er van binnen bij je leeft. Een retraite brengt je dichter bij jezelf. 

Wat is een kloosterretraite?

Tijdens een kloosterretraite beweeg je me op het ritme van het klooster, een bijzondere ervaring! In de meeste klooster zijn er een aantal diensten per dag. Dit kan verschillen van één dienst tot zeven diensten per dag. De bewoners van het klooster vinden het altijd erg fijn als je de dienst bezoekt, maar je bent tot niets verplicht natuurlijk. De getijdengebeden (koorgebed waarin gezangen en Psalmen worden gezongen) worden al sinds de 4de eeuw zo gebeden. Een mooie en rijke traditie waar jij even van mag meegenieten. Het gregoriaanse gezang, het geschuivel van voeten, het ruizen van de gewaden, de geur van wierook, allemaal elementen die een kloosterretraite tot een bijzondere ervaring maakt. De monniken en monialen (nonnen) leven volgens een vast ritme. Dit ritme is niet beklemmend of beperkend, maar helpt juist om overzicht en structuur in de dag aan te brengen. De maaltijden in kloosters zijn vaak eenvoudig, maar voedzaam. Tijdens een kloosterretraite eet je meestal in stilte. In het begin kan dit eten in stilte een aparte ervaring zijn, maar je zult merken dat je na een aantal keer gewend raakt aan deze stilte en de voordelen ervan in gaat zien. In stilte eten zorgt voor rust, voor nog bewuster eten en in het moment zijn. Je helpt je om je alleen bezig te houden met jezelf en je wat minder te richten op de ander. In het klooster hangt vaak een bijzondere sfeer. Een sfeer van stilte, van gastvrijheid en eenvoud. In de kloostergangen wordt niet of op zachte toon gesproken. Hoe heerlijk kan het zijn om even niet met jan en alleman te hoeven praten en met gelijkgestemden te genieten van de stilte en de rust die het klooster je geeft. Tijdens een kloosterretraite zul je ervaren dat er minder prikkels zijn. Als vanzelf zul je tijdens een kloosterretraite merken dat je langzamer gaat lopen, zachter gaat praten of soms uren achter elkaar niets zegt. Op deze manier kom je tot de kern van dingen. Je wordt je meer en meer bewust van het moment en de dingen om je heen.  Een kloosterretraite helpt je om je af te vragen wat er voor jouw belangrijk is,  wat vraagt er op dat moment aandacht van jou? Door een kloosterretraite ben je als het ware even in een totaal andere wereld, waarbij je afstand hebt van je dagelijks leven. Door deze afstand lukt het vaak beter om anders tegen de dingen in je leven aan te kijken.

Gun jezelf eens een moment van stilte, rust en ontspanning.

Met je eigen groep op retraite?

Ben je op zoek naar een (klooster)retraite met een eigen groep? Dit kan al bij een groep vanaf 8 personen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden via het formulier.