Kloosterretraite

Wat is een kloosterretraite?

Als je met een kloosterretraite meegaat ga je meestal naar een mooie, stille omgeving met sfeervolle gebouwen waar veel natuur omheen ligt.

Een retraite in een klooster is dé manier om even stil te staan bij waar je voor leeft, wie je bent en wat jij belangrijk vindt in je leven.

Maar een retraite is er ook om jezelf uit te dagen om te ervaren wat het met je doen kan, wat het bij je naar boven brengt, wat je misschien al tijdenlang (onbewust) uit de weg gaat.

Of je gebruikt een kloosterretraite om even afstand te nemen van je dagelijkse beslommeringen, gelijkgestemden te ontmoeten en heerlijk even niets moeten en onthaasten.

Tijdens een retraite zijn er minder prikkels om je heen dan in het gewone dagelijkse leven. Veel mensen ervaren dat de stress van alledag van hun afvalt tijdens een retraite.

Je brengt veel tijd alleen door, maar er zijn ook momenten die je met de groep deelt, zoals de maaltijden, koffiemomenten of een gesprek met een monnik of moniaal. 

Tijdens een retraite gaat het niet om ‘social talks’, gaat niet om presteren, om gezellig meedoen, om je baan en doelen behalen, maar gaat het om het zijn. Om wie jij daadwerkelijk bent. Om te zoeken naar wat er van binnen bij je leeft.

Een retraite brengt je dichter bij jezelf. 

Hoe ziet een kloosterretraite eruit?

Tijdens een kloosterretraite beweeg je mee op het ritme van het klooster, dit kan een bijzondere ervaring zijn!

In de meeste klooster zijn er een aantal diensten per dag. Dit verschilt per klooster. Dit kan verschillen van één dienst tot zeven diensten per dag.

De bewoners van het klooster vinden het altijd erg fijn als je de dienst bezoekt, maar je bent tot niets verplicht natuurlijk. De getijdengebeden (koorgebed waarin gezangen en Psalmen worden gezongen) worden al sinds de 4de eeuw zo gebeden. Een mooie en rijke traditie waar jij even van mag meegenieten.

Het gregoriaanse gezang, het geschuivel van voeten, het ruizen van de gewaden, de geur van wierook, allemaal elementen die een kloosterretraite tot een bijzondere ervaring maakt.

De monniken en monialen (nonnen) leven volgens een vast ritme. Dit ritme is niet beklemmend of beperkend, maar helpt juist om overzicht en structuur in de dag aan te brengen.

De maaltijden in kloosters zijn vaak eenvoudig, maar voedzaam. Tijdens een kloosterretraite eet je meestal in stilte. In het begin kan dit eten in stilte een aparte ervaring zijn, maar je zult merken dat je na een aantal keer gewend raakt aan deze stilte en de voordelen ervan in gaat zien.

In stilte eten zorgt voor rust, voor nog bewuster eten en in het moment zijn. Je helpt je om je alleen bezig te houden met jezelf en je wat minder te richten op de ander.

In het klooster hangt vaak een bijzondere sfeer. Een sfeer van stilte, van gastvrijheid en eenvoud. In de kloostergangen wordt niet of op zachte toon gesproken. Hoe heerlijk kan het zijn om even niet met jan en alleman te hoeven praten en met gelijkgestemden te genieten van de stilte en de rust die het klooster je geeft.

Tijdens een kloosterretraite zul je ervaren dat er minder prikkels zijn. Als vanzelf zul je tijdens een kloosterretraite merken dat je langzamer gaat lopen, zachter gaat praten of soms uren achter elkaar niets zegt.

Op deze manier kom je tot de kern van dingen. Je wordt je meer en meer bewust van het moment en de dingen om je heen.  Een kloosterretraite helpt je om je af te vragen wat er voor jouw belangrijk is,  wat vraagt er op dat moment aandacht van jou?

Door een kloosterretraite ben je als het ware even in een totaal andere wereld, waarbij je afstand hebt van je dagelijks leven. Door deze afstand lukt het vaak beter om anders tegen de dingen in je leven aan te kijken.

Gun jezelf eens een moment van stilte, rust en ontspanning.

Ik ga op retraite en neem mee...

Ieder jaar probeer ik zelf één tot twee keer op retraite te gaan. En als je wilt kun je aansluiten. Tijdens deze retraite is er geen programma.

Je volgt met name je eigen ritme, doet waar je zelf behoefte aan hebt, tussen de kloosterdiensten en de maaltijden door.

  • Heb je behoefte om mee te gaan met een wandeling, van harte welkom.
  • Heb je behoefte om het hele weekend op je eigen kamer door te brengen, vooral doen!
  • Wil je wat bijslapen of een boek lezen, kan ook.
  • Wil je vooral andere mensen ontmoeten en bij praten tijdens de koffie? Kan ook!
  • Ben je op zoek naar contact met gelijksgestemden? Tussen de diensten door is er genoeg tijd om kennis te maken met anderen.  

Kortom, lekker doen waar jij behoefte aan hebt.