Als jij aan een leven vanuit rust denkt. Waar denkt je dan aan? Een leven zonder stress? Een leven zonder lastige momenten? Je snapt natuurlijk dat dat een utopie is. Stress, moeilijkheden, pijnlijke emoties zijn onderdeel van het leven. Zo is stress op zich niet verkeerd, je hebt het zelfs nodig om tot actie te komen. Maar langdurige stress die chronisch wordt kan je uitputten waardoor het gevoel van rust ontbreekt. Een leven vanuit rust is dichterbij dan je misschien wel denkt!

Wil je weten hoe ook jij kunt leven vanuit rust? 

Als jouw persoonlijk begeleider luister ik naar je verhaal. Ik help je niet van je stress af, maar ik begeleid je naar een leven met meer rust.  

Je krijgt praktische oefeningen die je leren om rustiger te worden, vanbinnen en vanbuiten! Je leert na te denken over de rol die jouw onrust speelt. Wat zegt dit over jouw doelen je persoonlijke waarden? Je leert hoe je ten tijden van stress je stress anders kunt gaan zien zodat dit je helpt i.p.v. tegenwerkt. Ik begeleid je naar je eigen kracht, je moed, je eigen oplossingen. 

Hulpmiddelen

Om onrustige gevoelens of klachten aan te pakken kan er gewerkt worden met de Bravermanstest. 
 Deze test geeft een indicatie waar je klachten eventueel vandaan kunnen komen. Hoe is het gesteld met je neurotransmitters (neurotransmitters zijn boodschappers in ons lichaam die dit alles regelen en bepalen in grote mate hoe je je voelt en hoe je op iets reageert. Het kan zijn dat je door langdurige stress, een operatie, een bevalling, een life-event, e.d. bepaalde tekorten hebt opgelopen) Door de test komt naar voren waar eventuele tekorten zitten, waardoor je klachten ervaart. Je krijgt een advies over hoe je deze tekorten door middel van je levenstijl zoals ontspanning, beweging, voeding en eventueel voedingssuplementen kunt aanvullen.

Daarnaast werk ik met de StressChecker. Deze test meet hoeveel stress je lijf ervaart. Door middel van hartcoherentie (hartslag) wordt er gemeten of je ontspannen bent of juist behoorlijk gestresst. Na drie metingen komt er een score uit waar je je voordeel uit kunt halen. Bevestigd dit dat je leeft vanuit rust of geeft je hartslag aan dat je toch nog aardig wat stress ervaart. Je leert hoe je, door eenvoudige oefeningen meer rust in je lijf kunt ervaren en op deze manier zelf de oplossing bent voor je stress. 

Even iets meer info je zenuwstelsel 

Zenuwstelsel

Even kort wat achtergrond informatie over je zenuwstelsel. Hier kun je namelijk zelf heel van positieve ofwel negatieve invloed op hebben. 

Je autonome stelsel bestaat uit twee takken. Je gas en rem eigenlijk. Het gas is de sympaticus, deze zorgt voor actie, voor adrenaline. De rem is de parasympaticus, deze zorgt dat je bloeddruk daalt, je spieren zich ontspannen, je weer tot rust komt. In de huidige maatschappij wordt er met name een groot appél gedaan op de sympaticus. Je brein krijgt veel signalen van ‘aan’ staan. Op korte termijn is hier niets mis mee, maar op de lange duur put je jezelf hierdoor uit. Het is belangrijk om je parasympaticus ook wat aandacht te geven. Dit doe je door in de natuur te zijn, uit het raam te staren, te ontspannen door een saunabezoek of massage, door te mediteren of door je zorgen met een dierbare te delen. Zo zijn er tal van dingen die je kunt doen om wat meer rust te ervaren en je parasympaticus dus wat meer aandacht te geven. 

Je zenuwstelsel heeft ook invloed op de neurotransmitters. Dit zijn hormonen die zich in je brein bevinden. Een aantal belangrijke neurotransmitters zijn;

Gaba Zorgt voor rust en ontspanning. Stabiliseert de ritmes van je hersengolven. Dempt gevoelens van onrust en overprikkeling. Zorgt dat adrenaline daalt. Zorgt voor een rustige gemoedstoestand

Serotonine Zorgt voor goede balans in je emoties. Voorloper van melatonine waardoor je in slaap valt. Zorgt ervoor dat je zin hebt om dingen te ondernemen

Dopamine Zorgt voor energie. Overzicht kunt houden. Je goed kunt concentreren. Daadkrachtig

Acetylcholine  Zorgt voor herinneringen. Dat je gefocust en snel kunt denken. Voor scherpe zintuigen. Dat je, vanuit oprechte, interesse, geïnteresseerd bent in anderen.