Mijn lessen uit Suriname

In de huidige maatschappij is het een echte uitdaging geworden om vanuit rust te kunnen leven. Het kost mij meer moeite om mijn agenda leeg te houden, dan gevuld. Voor ik het weet is mijn agenda voor de hele week alweer vol en bekruipt mij het gevoel van geleefd te worden. Door mijn website spreek met veel mensen die dit gevoel herkennen. Mensen die meer rust in hun leven willen, mensen die kampen met burn-out, die zich gehaast en onrustig voelen. Ze weten allemaal dat ze teveel op hun bordje hebben, dat ze minder willen doen, meer thuis willen zijn of toe willen komen aan hun hobby, maar waarom is dit dan zo moeilijk om in de praktijk te brengen?

Levenshaast

Veel mensen ervaren een haast in het leven. We Nederlanders zijn een volkje die houdt van efficiëntie, structuur, overzicht en doelen stellen én behalen. Hier vaart ons land wel bij, we leven in luxe en kunnen onszelf optimaal ontwikkelen en ontplooien. We hebben vele keuzes hierin. Maar….aan de andere kant lijkt het alsof we verslaafd zijn geraakt aan deze manier van leven. We weten goed hoe we op deze manier moeten leven, maar het lukt ons niet goed meer om op een andere manier te leven. We vinden het ondertussen maar wat moeilijk om rustiger aan te doen, te dealen met saaiheid, middelmatigheid en verveling. We zijn het verleerd en hebben daardoor te maken met een collectief gevoel van levenshaast.

Vijftien jaar geleden woonden mijn man en ik een tijd in Suriname. Daar heb ik ervaren hoe het is om op een rustigere cultuur te leven. De Nederlands Surinamers pikten we er op straat zo uit, die liepen veel sneller dan de Surinamers die niet in Nederland wonen. Bizar toch? Ze praatte sneller, aten sneller, hadden minder geduld. In Suriname heb ik geleerd om bij de dag te leven. Daar maakte ik geen planning wat ik de volgende dag zou gaan doen, dat zag ik de volgende dag wel weer, want als het regende kwam de bus gewoon niet en kon ik dus nergens heen.  We bedachten wat we s’avonds wilde eten en haalde dit voedsel dan van het land om het te gaan klaarmaken. Zonder keukenmachines, alles met de hand, dus daar waren we zo een paar uur per dag mee bezig. We haalden kip bij de buurman en hadden daarna nog een gezellig praatje van een uur. Ik heb daar ervaren hoe het is om nergens een afspraak voor te maken, om weekeinden achter elkaar nergens heen te gaan, geen activiteiten op de planning te hebben staan zoals uitstapjes, verjaardagen, koffie-afspraken. Ik was daar niet constant bezig met mijn tijd, met mijn agenda. Ik was bezig met vandaag en het leek wel alsof morgen en gisteren daar niet bestond. Gewoon dag voor dag leven. Dit is een ervaring die niemand mij meer afpakt! Tuurlijk was er ook saaiheid, miste ik de leuke uitjes die je in Nederland kunt doen, miste ik de efficiëntie en het doelgericht zijn, maar joh, wat is het toch lastig om het levenstempo in Nederland bij te houden.

Ik ga weer terug naar Suriname!

Vooral in de tijd dat ik net terug was in Nederland wilde ik geregeld terug naar het Surinaamse levenstempo, maar ik houdt van Nederland. Inmiddels heb ik de oplossing voor mijn levenshaast. De oplossing ben ik!

Als ík niet zorg voor rust in mijn dag krijgt ik het gevoel van levenshaast. Een onrustig gevoel van binnen die niets wil missen en alles bij wil houden.

Als ík mijn agenda steeds blijf vullen met teveel activiteiten en afspraken (en 9 van de 10 zijn leuke activiteiten) wordt deze levenshaast meer en meer. Dan ontstaat er een gevoel van nooit genoeg te weten, achter de feiten aan lopen, dingen gemist te hebben, niet op de hoogte te zijn van het nieuws…kortom het gevoel van niet genoeg!

Ik probeer nu mijn levenshouding aan te passen aan wat goed voor mij is.  Door mij bewust te zijn van mijn levenshaast kan ik deze veranderen naar een langzamere houding.

Een paar tips die ik je geef die zijn geïnspireerd door mijn tijd in Suriname;

  • Loop langzamer
  • Doe je horloge af
  • Laat je telefoon thuis liggen als je weggaat
  • Leef bij de dag
  • Geniet van eten en vier dit met anderen
  • Onderneem eens wat minder uitjes en blijf thuis
  • Onderneem spontane acties en leef eens wat minder volgens je eigen planning, go with the flow

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *