Wat kies jij?

Maak jij gemakkelijk keuzes? Kies jij snel voor of tegen iets? Kiezen is iets wat ik niet makkelijk doe. Althans, kiezen om iets te beginnen lukt mij gemakkelijk. 😉 Vooral als het om iets gaat wat ik uitdagend, vernieuwend en interessant vind. Het gevolg is, dat ik soms met een bomvolle agenda zit, gevuld met leuke en gezellige activiteiten, maar wel te veel voor mij! Gaandeweg ben ik erachter gekomen, dat ik helemaal niet zoveel energie heb dan ik zou willen of dan ik tien jaar geleden had. 🙁 Telkens ja zeggen kost op den duur meer energie dan het mij oplevert.

Kiezen voor het kloosterleven

Wat kan ik, kan jij, leren van de monniken en monialen die heel bewust een keuze maken voor het kloosterleven? Deze keuze betekent tegelijkertijd, dat ze voor veel dingen niet kiezen. Geen bioscoopbezoek, geen leven met een partner en kinderen, etc.  Ze kiezen heel bewust voor een levenshouding van rust, stilte, eenvoud en verdieping. Niet altijd gemakkelijk. Ze wonen samen met broeders en zusters die ze zelf niet gekozen hebben, dit kan zorgen voor spanningen en irritaties. Van deze levenshouding leer ik, en mag jij ook leren, dat het goed is eerst goed te luisteren naar wat er binnen bij je leeft, voordat je een keuze maakt. Wat wil je graag, waar word je blij van, wat is het verlangen van je hart? Onze maatschappij biedt niet veel ruimte voor deze vragen, want daar is tijd, stilte en bezinning voor nodig, introspectie. Zelf tijd vrijmaken maken in je agenda kost soms moeite. Tijd maken voor jezelf, kost tijd! Als je probeert die tijd en ruimte toch te nemen, als het ware op te eisen voor jezelf, zul je merken dat het steeds beter zal lukken om goede en bewuste keuzes te maken. Op deze manier kun je dichter bij jezelf blijven en zul je meer en meer kunnen genieten van de keuzes die je maakt. Je maakt dan namelijk eerder keuzes waar je met heel je hart achter staat en waar je gelukkig van wordt.

 

Waarom kiezen soms niet lukt

Het is niet altijd makkelijk een keuze te maken. Je blijft bijvoorbeeld hangen in een baan of relatie die je niet zo interessant of inspirerend meer vindt. Je wilt nieuwe mensen ontmoeten, maar het lukt je niet om deze te vinden of je loopt telkens vast in een bepaald patroon wat je maar niet kunt doorbreken. Hoe kan dat toch? Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen om te kiezen.

Tip 1 – Neem de tijd

Neem de tijd om de juiste keuze te maken. Denk erover na wat je doel is en schenk ook voldoende aandacht aan het gevoel wat je erbij hebt. De monnik Anselm Grun schrijft in zijn boek ‘De moed om te beslissen’  dat je weet wat je moet kiezen als je er vrijheid, vrede en vitaliteit bij voelt. Is dit niet zo, dan kun je er beter niet voor kiezen.

Tip 2 – Herken je ego

Herken bij het kiezen je eigen ego. Je ego wil het je zo gemakkelijk mogelijk maken. Je conformeren aan je omgeving, zodat je lekker in je comfortzone blijft. Bij je ego gaat het om presteren, om moeten, om niet te falen. Dus als het een beetje spannend wordt, zorgt hij ervoor dat hij je intuïtie overschreeuwt. Maar wat zegt dat zachte stemmetje van je hart?  Als je met niemand rekening zou hoeven houden, wat zou je dan graag willen, welke keuze zou je dan maken?

Tip 3 – Bepaald je angst of bepaal jij?

Veel mensen nemen geen beslissing, omdat ze bang zijn. Angst zorgt voor verlamming. Angst komt vaak voort uit negatieve innerlijke overtuigingen. Door jezelf te oefenen niet te veel te luisteren naar deze angst ontstaat er ruimte. De angst bepaald niet wat je kiest, maar jij bepaald wat je kiest!

Tip 4 – Kom in de flow

De Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi heeft de term flow bedacht. Flow heeft een achttal kenmerken in zich:

 1. Je hebt een duidelijk doel.
 2. Je voelt je geconcentreerd en doelgericht.
 3. Je gaat op in de activiteit en vergeet jezelf.
 4. De tijd vliegt voorbij.
 5. Je ontvangt directe feedback: succes en falen ten aanzien van de activiteit zijn onmiddellijk duidelijk, zodat men daarop het eigen handelen direct kan aanpassen.
 6. Je ervaart evenwicht tussen je eigen kunnen en de uit te voeren activiteit.
 7. Je ervaart een gevoel van persoonlijke controle over de situatie of activiteit.
 8. De activiteit is intrinsiek belonend, bijvoorbeeld erg leuk.

Ga eens na wanneer jij in een flow bent. Je komt erachter door de bovenstaande punten eens na te lopen. Vaak heeft dit te maken met creativiteit. Dus met muziek maken, creatief met je handen bezig zijn, met kunst bewonderen, met diepgaande gesprekken voeren met mensen om je heen. Hoe vaak voel jij je in een flow? Als je meer flow in je leven wilt ervaren, ga op zoek naar een hobby, probeer dingen uit, onderneem, kom in actie.

Sinds een aantal maanden heb ik leerbewerken ontdekt. Een uit nood geboren hobby omdat ik, voor mijn eierstokverwijdering vorig jaar, zo in mijn hoofd zat en maar bleef malen over de keuze waar ik voor stond. Door het leerbewerken kom ik uit mijn hoofd. Dan vergeet ik alles om mij heen en focus me alleen op mijn project. Ik ben begonnen met You Tube- filmpjes kijken, ben een workshop gaan volgen, heb daarna gereedschappen en leer gekocht en ben aan de slag gegaan. Dus echt…ga ontdekken, ontwikkel jezelf, kom van die bank af en kom uit je comfortzone!

Waarom is kiezen zo belangrijk?

Als je weet welke keuze je moet maken voel je je sterk. Je ervaart een innerlijk leiderschap. Je hebt, tot op zekere hoogte, macht over je leven en hoe je dit wilt invullen. Je weet wat er voor nodig is om verantwoordelijkheid voor je leven te nemen. Door bewuste keuzes te maken, zorg je ervoor, dat je tevredener in het leven staat en meer kunt genieten. Keuzes maken, ook de verkeerde is zo leerzaam. Durf risico’s te nemen, durf fouten te maken!. Het is goed voor je persoonlijke groei en ontwikkeling. Je leert dat het leven niet maakbaar is. Je leert om te gaan met teleurstelling en geduld te oefenen. Als je keuzes maakt die bij je passen, die juist zijn, zul je merken dat je in een flow beland. Een flow waarbij je met vertrouwen in het leven staat en kunt vertrouwen op jezelf!

 

Liefs Esther

 

 

 • Heb je hulp nodig bij keuzes maken, wil je je innerlijk leiderschap vergroten?
 • Houdt de website en facebook in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dit jaar biedt Leven vanuit rust een gratis bezinningsmiddag aan over het thema ‘Vergroot je innerlijk leiderschap – hoe geef ik leiding aan mezelf?’ 
 • Ben je op zoek naar de stilte in jezelf? Weet je niet goed hoe je hier kunt komen. Ga dan mee op stilte-retraite.
 • Wil je sterker worden met stress om meer te kunnen leven vanuit rust? Mogelijk biedt het Sterker met stress-programma jou de handvatten die je nodig hebt.

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *