Mijn verhaal

 

‘Ik begeleid anderen naar meer rust in hun leven. Vanuit mijn eigen ervaringen met stressvolle periodes in mijn leven, mijn zoektocht naar meer rust en mijn werkervaring in de hulpverlening weet ik hoe ik mensen kan activeren, ondersteunen en er voor ze kan zijn. Het is mijn passie en drijfveer om mensen tot rust te laten komen, de stilte te ontdekken en daardoor zichzelf’. 

Ik ben Esther Kouw, getrouwd en moeder van 2 kinderen. Ik ben een hooggevoelig persoon, gevoelig voor stress en houdt van wandelen, cappucino, creatief bezig zijn, nieuwe uitdagingen, mensen ontmoeten, diepgaande gesprekken voeren en homemade appeltaart. 

Ik ben opgegroeid in een rustig dorpje in West-Friesland en, met veel plezier, jaren werkzaam geweest als ambulante hulpverlener bij mensen met verstandelijke en/of psychiatrische problematieken. Van jongsaf aan ben ik geïnteresseerd geweest in mensen en culturen. Waarom doen ze wat ze doen, wat houdt ze bezig en waarom?  Doordat ik in 2000 in Suriname hebt gewoond is mijn interesse in leven vanuit rust begonnen. Na Suriname heb ik nooit meer een horloge gedragen en liet ik mij minder bepalen door de tijd. Ik probeerde bij de dag te leven. Al snel kwam ik erachter dat dit in Nederland lastig vol te houden was. Het leven is hier anders, gaat sneller, is gejaagder. Ik ging als vanzelf mee en vond het prima. Maar toen ik moeder werd en na een aantal jaar weer ging werken als hulpverlener merkte ik dat ik het tempo niet kon bijbenen. Ik ging wat minder werken, maar bleef voor mijn gevoel teveel ballen in de lucht hebben. Ik was in de tussentijd mantelzorger geworden voor mijn moeder die ziek werd, was hulpverlener, zat samen met mijn man in een verbouwing van ons huis, was moeder van twee kleine kinderen en merkte dat ik mijn snel volzaten. Ik probeerde zoveel mogelijk rustig aan te doen, te letten op mijn energie, me niet te druk te maken over het opruimen van mijn huis of het niet hebben van geld om dure reizen te maken. Genoeg was genoeg en zo leefde ik prima. Toch merkte ik, als hooggevoelig persoon, dat ik tijd nodig had om te herstellen van mijn werk, tijd nodig had voor mezelf om op te laden, tijd nodig had om uit te rusten van het moederschap en het reilen en zeilen van het huishouden in combi met mijn werk. 

Wat heeft de Benedictijnse kloosterhouding mij geleerd?

Je begrijpt inmiddels wel dat het mijn missie is om zelf te leven vanuit rust, maar mijn ontdekkingen ook met anderen te delen. Voor henzelf, omdat vanuit rust leven gewoon heerlijk is, maar ook om een verschil te kunnen maken in deze stressvolle wereld waarin iedereen maar roept dat ze het zo druk hebben. Om een voorbeeld te zijn voor anderen, voor je gezin, je kinderen, vriendjes van die kinderen, voor je buurt. Om te laten zien dat leven vanuit rust heerlijk en inspirerend en aanstekelijk is. 

En omdat ik zie dat veel mensen kampen met stressgevoelens, burn-out raken (vooral in de zorg) niet weten hoe ze tot rust kunnen komen, teveel van zichzelf vragen en over hun eigen grenzen gaan.  Dat vind ik zo ontzettend jammer, want het is echt niet nodig! Maar ook ik had geen idee. Ik leefde mijn leven, vond het druk en stressvol. Was ook weleens bang dat ik burn-out zou raken en dat stress heel slecht voor me was, ik probeerde zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen, maar wat kon ik nog meer doen dan af en toe een weekendje weg, een middagje bijslapen, wat op de bank hangen, gezond eten, sporten en een wandeling in het bos maken? Ik had geen idee!

Totdat ik in 2014 ook nog te maken kreeg met een moeilijke en zware tijd is mijn intensieve zoektocht naar meer rust in mijn leven begonnen. Twee jaar daarvoor was mijn moeder, na een lang ziekbed, aan uitgezaaide borstkanker overleden. In 2014 kreeg ik te horen in het bezit te zijn van een brca-2gen. (hierbij is er een zeer verhoogd risico op borst- én eierstokkanker.) Ik kwam voor een moeilijke beslissing te staan. Wil ik kiezen voor preventieve operaties of niet? Wetende dat mijn lijf zou veranderen. Een zeer stressvolle en emotionele periode waarin ik werd heen en weer geslingerd tussen gevoel en verstand. Het voelde als een onmogelijke keuze waar ik lang mee geworsteld heb en zorgde voor heel veel stress. Zowel in mijn lijf als mijn hoofd. In 2015 heb ik gekozen voor een preventieve borstamputatie (een ingewikkelde operatie van 13 uur!!) en in 2018 volgde er, na weer een periode van veel stress, en een moeilijke keuze, een eierstokverwijdering. Na deze operatie zat ik direct in de overgang waarbij het driekwart jaar duurde voordat mijn hormonen weer wat stabiel leken te worden. 

Na 2015 van verplichte rust, kwam ik dichter bij mezelf. Ik wilde dingen anders aan gaan pakken, ik wilde meer vanuit rust leven. Mijn leven was namelijk fundamenteel veranderd. Ik kwam iets tegen over de Benedictijnse spiritualiteit en ben een Benedictijns klooster bij mij in de buurt gaan bezoeken. Af en toe een dienst, af en toe een dag, maar ook een weekend lang. Vanaf  het moment dat ik het klooster binnenstapte voelde ik me thuis. Ik heb de afgelopen jaren heel veel  gelezen over het kloosterleven, heb kloosters bezocht in binnen- en buitenland, heb lezingen bezocht, retraites beleefd, met kloosterzusters en -broeders gesprekken gevoerd en de eeuwenoude elementen (die voortkomen uit de woenstijnvaders en -moeders uit de 4de eeuw) blijven mij interesseren en inspireren. Ik ben een aantal elementen gaan toepassen in mijn eigen leven. Zoals stilte, langzamer, rustiger, aandacht, luisteren, ritme. De Benedictijnse spiritualiteit spreekt erover dat iedere dag weer een nieuwe kans om te leren en kleine stapjes ter verbetering te nemen. 

Geinspireerd door het Benedictijnse gedachtengoed heb ik, samen met een collega-ondernemer, een stappenplan ontwikkeld die houvast biedt om vanuit rust te leven. Tijdens de retraite leer je dit stappenplan toe te passen in jouw eigen leven. 

klooster retraite
rust rustieke fles

Ik ontwikkel hierin nog steeds iedere dag. Ik leer over mezelf, over het leven, ik leer van anderen, van kloosterlingen. Want het leven is niet rustig, stress blijft en is op zich niet verkeerd, ik wil alleen mijn leven niet laten bepalen door stress, door een volle agende. Ik kies ervoor om niet van hot naar her te rennen, om rustiger te lopen, niet teveel tegelijk te willen. Het blijft een oefening, met vallen en opstaan, met het accepteren van mijn schaduwkanten en valkuilen, maar het blijft een boeiend proces. 

Doordat ik mijn eigen ontdekkingen in de Benedictijnse kloosterhouding zelf dagelijkse gebruik lukt het mij beter om stil te worden in mezelf, lukt het mij om te luisteren naar wat mijn hart mij te zeggen heeft, om te kiezen wat er op dat moment past in mijn leven en om aandacht te geven aan datgene waar ik mijn aandacht aan wil geven. Zo lukt het mij op een eenvoudige manier te leven vanuit rust. 

Wat je nog over mij moet weten

Ik heb diverse cursussen gevolgd op het gebied van stress. Maar ook op het gebied van emoties, hormonen, gezonde voeding, innerlijke overtuigingen. Ik ben niet tegen stress, bang voor stress en ik leef ook niet in een constante relaxte toestand met alleen maar een ontspannen houding. Ik ben een vrouw met veel interesses, ben een doener, houdt van een uitdaging en kan niet lang stilzetten. Tijdens stress wordt adrenaline aangemaakt, die zorgt voor een kick, voor energie. Ik houd van deze energie waardoor ik doelen kan behalen, even door kan werken en met power aan de slag kan. Maar bij langdurige adrenalinestoten kan stress nadelige gevolgen hebben. 

Als geen ander weet ik wat langdurige stress met je doen kan. Op het gebied van je lijf, je hormonen, je emoties. Naast de individuele- en groepsretraites is het mogelijk om d.m.v. een speciale test je stresslevel te checken en evt. tekorten in je neurotransmitters op te sporen en waar nodig aan te vullen door bepaalde voedingsstoffen en/of voedingssupplementen.  

Wil je meer informatie over de indivuele- of groepsretraites of ben je geinteresseerd in een van de stress-testen? 

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op!

Ik begeleid je graag op je weg naar een leven vanuit rust. 

 

stress coaching

Meer informatie over een individuele- of groepsretraite?
Of ben je geinteresseerd in een stress-test?

Vul het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!