Op zoek naar je innerlijke monnik.

In de hectiek van het moderne leven verlangen we vaak naar rust en overzicht. Herken je de zoektocht naar innerlijke vrede en harmonie? In het klooster kwam ik tot de ontdekking dat iedereen bezit over een innerlijke monnik.

 

Je innerlijke monnik ontwikkelen heeft namelijk te maken met een innerlijke houding. Een houding van contemplatie.

Voor deze houding is oefening en tijd nodig. Hieronder deel ik een aantal zaken die je kunnen ondersteunen om ook jouw innerlijke monnik te ontwikkelen om meer vanuit een rustige en ontspannen houding in de wereld te staan. 

 

Stil gebed

Jezus Christus zocht vaak de eenzaamheid op om te bidden. In de stilte van het gebed vinden we niet alleen een diepe verbinding met God, maar ontdekken we ook de rust binnenin. Neem elke dag wat tijd om in stilte te bidden, om te luisteren naar de fluisteringen van de Heilige Geest en om je zorgen aan God toe te vertrouwen.

 

De Kloosterhouding: Eenvoud in Leven

De Benedictijnse kloosterhouding leert ons eenvoud in het leven. Overweeg je eigen leven te vereenvoudigen. Word je er bewust van welke overbodige afleidingen je kunt verminderen. Door deze eenvoud ontstaat er ruimte voor diepere reflectie en een heldere blik op wat echt belangrijk voor je is. Je kunt vereenvoudigen ook toepassen op spullen, gedachten, mensen om je heen, activiteiten, etc. 

 

Ritme en Rust

De kloosterlijke principes van ritme en regelmaat bieden een gestructureerde benadering van het leven. Creëer een dagelijks ritme dat zowel praktisch als spiritueel voedend is. Sta op een vast tijdstip op, plan tijd in om Bijbel te lezen en/of te bidden, te mediteren, te ontspannen en geef jezelf de ruimte van voldoende rust. Hierin ligt de sleutel tot een gebalanceerd leven.

 

Gastvrijheid in Liefde

Christus roept ons op tot gastvrijheid en liefde. Breid deze gastvrijheid uit naar anderen, maar ook naar jezelf. Sta jezelf toe om rust te nemen, om jezelf te verwennen met een moment van stilte. Ook kun je anderen momenten van rust en ontspanning geven door ze aandacht te geven, naar ze te luisteren en er voor ze te zijn. 

 

Innerlijke Reflectie

Een monnik is voortdurend bezig met innerlijke reflectie. Neem de tijd om naar jezelf te kijken met een liefdevolle blik. Waar liggen je zorgen? Wat voedt je ziel? Wat kun je loslaten? Deze reflecties, gekoppeld aan gebed, kunnen een rustgevende kracht hebben.

 

Tot Slot

In de drukte van het leven zie ik het vinden en het ontwikkelen van je innerlijke monnik een heilige reis. Het is een reis die begint met de stap om tijd voor jezelf te maken, de stilte toe te laten, een stap in de eenvoud van het leven, een stap in het ritme die overal in Gods schepping aanwezig is, een stap in de gastvrijheid en een stap in de spiegel van innerlijke reflectie.

Moge deze principes je begeleiden op je reis naar een leven vanuit rust en moge je ontdekken dat, te midden van het alledaagse tumult, de vrede van je Maker in je hart en geest bewaart.