Het belang van rust nemen als voorbeeld voor anderen

Van vrouwen wordt er vaak van ons verwacht dat we zorgzaam, liefdevol en dienstbaar zijn. We streven ernaar om anderen te helpen, tijd vrij te maken voor God, onze gezinnen te ondersteunen en actief deel te nemen aan een kerkgemeenschap, naast ons werk en ons sociale leven. Maar te midden van al deze doelen en verantwoordelijkheden vergeten we soms dat we als voorbeeld kunnen zijn voor anderen. 

De Bijbel herinnert ons eraan dat zelfs Jezus, temidden van zijn dienende leven, zich regelmatig terugtrok om te rusten, en deze opdracht ook gaf aan zijn leerlingen.

In Marcus 6:30-32 staat; 

"30 De apostelen die er door Jezus op uitgestuurd waren, kwamen terug. Zij vertelden Hem wat zij allemaal hadden gezegd en gedaan. 31 Hij zei tegen hen: ‘Kom, we gaan naar een stille plaats, dan kunnen we een beetje uitrusten.’ Want er liepen zoveel mensen heen en weer dat ze niet eens de kans kregen rustig te eten. 32 Zij gingen de boot in en voeren weg om ergens alleen te zijn." 

Deze woorden mogen ons aanmoedigen om regelmatig tijd voor onszelf te nemen om uit te rusten. Want zo doe je weer nieuwe energie en kracht op. Het nemen van tijd voor jezelf is geen teken van egoïsme, maar eerder een om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen, zodat we daarna er voor anderen kunnen zijn. 

En wat ik ook belangrijk vind, een voorbeeld zijn voor anderen. Want als we om ons heen alleen maar vrouwen zien doorgaan, rennen, stressvol, dan raken we daardoor beïnvloed. Maar als we ons omringen met vrouwen die goed voor zichzelf zorgen, tijd nemen voor zichzelf om weer op te laden, dan zul je dit als voorbeeld zien en dit volgen. 

Ben jij hierin een voorbeeld voor anderen?

Voor je vriendin, je dochter, je moeder, je buurvrouw, je nichtje? 

Of zien ze als ze naar je kijken?

 

Nog even wat praktische tips om ten tijden van drukke momenten tot rust te komen. 

1. Neem tijd voor reflectie 

Tijd voor jezelf nemen biedt de gelegenheid tot reflectie.  In de stilte kunnen we onze gedachten ordenen, onze zorgen aan God toevertrouwen. Soms helpt het om je gedachten op te schrijven door te ontdekken of er patronen te ontdekken zijn of erachter te komen waar je behoeftes liggen. Reflecteren helpt ook om je gedachten te ordenen en je bewuster te worden van wat er vanbinnen bij je afspeelt. 

2. Ademen

Het dagelijkse leven kan hectisch zijn, en de eisen van werk, gezin en kerk kunnen overweldigend worden. Tijd nemen om bewust adem te halen zorgt voor ontspanning in je zenuwstelsel. Adem dan diep in en diep weer uit. Doe dit een aantal keer achter elkaar en voel hoe je ademhaling hierdoor vertraagt, je hartslag langzamer wordt en voel wat het effect is van ontspanning en het gevoel van rust. 

3. Leven vanuit rust

Ontdek bij jezelf waar jij van tot rust komt. Dit kan voor iedereen anders zijn. Dit kunnen kleine dingen zijn, een gezellig gesprek met een vriendin, een kopje thee, een wandeling, creatief bezig zijn, een meditatie luisteren. Als je weet waar jij van tot rust komt kun je deze momenten inzetten in tijden van stress en onrust. Door regelmatig tijd voor jezelf te nemen, zorg het ervoor dat je goed met je energie omgaat door deze regelmatig aan te vullen. 

4. Bewust genieten 

In de drukte van het dagelijks leven lopen we het risico om de schoonheid van Gods schepping over het hoofd te zien. Tijd voor jezelf stelt je in staat om bewust te genieten van de natuur, kunst, muziek en andere geschenken die God ons heeft gegeven. Zoek ze op, zet ze in en geniet!

5. Het voorbeeld volgen en zelf een voorbeeld zijn

Jezus nam vaak tijd voor zichzelf om te bidden en tijd door te brengen met Zijn Vader. Als we vanuit rust willen leven is het van essentieel belang dat we regelmatig tijd apart zetten voor onszelf en onze Maker. 

Onderschat niet het voorbeeld wat jij hiermee kunt zijn naar anderen!

Het is niet alleen onze verantwoordelijkheid, maar ook een voorrecht om de tijd te nemen voor onszelf. Door stilte en rust in je leven toe te laten, kun je herstellen van vermoeidheid, herstellen van emoties, je lichaam nieuwe energie laten opdoen om zo weer klaar te kunnen staan voor anderen.