Waarom zou je een retraite ondernemen?

Toen ik op zoek ging naar rust en tijd nodig had voor mezelf, lukte dat niet goed thuis. Mijn kinderen waren vaak thuis, er waren allerlei klusjes die ik kon doen en tot rust komen lukte niet goed.

Tijdens mijn eerste retraite werd ik volledig stilgezet bij mezelf. Ik vond het spannend, maar was ook nieuwsgierig wat er zou gebeuren. En nog steeds voelt het zo voor mij als ik een retraite begeleid of zelf op retraite ga.

Altijd weer vindt ik het enigszins spannend. Wat ga ik aantreffen bij mezelf? Waar wordt ik mee geconfronteerd? Kan ik het 'uithouden'  in de stilte en met mezelf?  En altijd weer kom ik verrijkt en verfrist weer thuis. Soms met nieuwe inzichten, soms met nieuwe energie of nieuwe doelen en focus. En soms vindt ik het gewoon heerlijk om even de tijd voor mezelf te hebben en mij onder te dompelen in het ritme van het klooster.  

 

Een retraite daagt je uit om te vertragen, tot stoppen ipv doorgaan en te gaan voelen. 

Wat gebeurt er in je lichaam, wat voel je, wat ervaar je?

Wat gebeurt er in je hart? Wat zijn je verlangens, je dromen, maar ook je kwetsbaarheden en pijn?

Wat gebeurt er in je hoofd? Welke gedachten blijven terugkeren, zijn deze rustig of juist onrustig?

Een retraite kan een lastige ervaring zijn, omdat we gewend zijn aan de snelheid en de efficiëntie van onze maatschappij. 

Maar als je de stilte en de rust geduldig zijn werk laat doen, dan brengt een retraite je in contact met jezelf, met je eigen werkelijkheid. Met datgeen wat naar de oppervlakte wil komen en om aandacht vraagt.

Een retraite brengt je in contact met datgeen wat belangrijk voor je is en gezien wil worden. 

Een retraite laat je dingen ontdekken, alleen, maar soms ook samen met anderen.

Een retraite laat je op avontuur gaan, op reis naar jezelf. 

Een retraite laat je stil worden voor en met God, om te luisteren naar de fluisteringen van je ziel. 

Het is mijn persoonlijk ervaring dat je pas innerlijke en uiterlijke rust kunt ervaren als je álles leert accepteren wat zich aandient en compassie hebt voor jezelf en de wereld om je heen. 

 

Ik hoop je te ontmoeten tijdens een retraite.