Een retraite is een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn. Een retraite biedt vaak de gelegenheid om in een groep of individueel, met de hulp van een begeleider je een aantal dagen terug te trekken uit het dagelijks leven.  gedurende een aantal 

 

Heb je behoefte aan tijd voor jezelf en wil je leven vanuit rust?

En herken je dit ook?

 

 • Je hebt het gevoel ‘aan’ te staan
 • Je verlangt naar reflectietijd om je gedachten en gevoelens te ordenen?
 • Je agenda staat bomvol, een retraite staat al langer op je lijstje, maar het komt er telkens niet van
 • Je bent introvert in een extraverte wereld en hebt behoefte aan alleen-tijd
 • De retraites die je tegenkomt, spreken je niet aan vanwege het programma
 • Je wilt de sleur en ratrace van het dagelijks leven doorbreken 
 • Je ben geinteresseerd wat de benedictjnse kloosterhouding voor jou kan betekenen

 

 

Dan heb ik dé retraite die je zoekt!

 

Je hebt de keuze uit verschillende retraites, individueel, een stilteretraite in het klooster of rust & relax-retraite in Italie.  Speciaal voor introverte vrouwen met aandacht voor rust, ritme en ruimte voor jezelf.

 

 

 

 

 

“Ik kwam met een vol hoofd naar deze retraite, maar mijn hoofd is nu helemaal leeg. Door de stilte en de rust heb ik geleerd dat ik kan stoppen met constant denken" 

 

- Joy -

(gast kloosterretraite, juni 2024)

 

 

"Toeval bestaat niet.' zeggen ze weleens.

Wat mij betreft klopt dit!  Wat ben ik blij dat ik je website vond. Mijn wens om tot rust te komen en de drukte in mijn hoofd te stillen is gelukt.  Dit was niet gelukt zonder je warme welkom en gastvrijheid.  Tel daar de geweldige ochtend in het atelier bij op en iedereen zal begrijpen dat ik als een opgeruimd persoon huiswaarts keer.

Dank!"

 

- Trudy -

(gast individuele retraite, januari 2020)

 

 

 

"Hier was ik even aan toe, tijd voor mezelf. Ik ga meer rust in mijn dag inbouwen, ik was hier al mee bezig, maar vandaag weer gemerkt hoe heerlijk en belangrijk het is om tijd aan mijzelf te geven."

 

- Lydia -

(gast retraitedag oktober 2023)

 


Toen ik zo’n tien jaar geleden zelf op retraite ging ging er een wereld voor mij open. Deze retraite is voor mij levensveranderd geweest. Nu begeleid ik meerdere retraites per jaar, zowel individuele als in een groep.

Allemaal introverte vrouwen die op zoek zijn naar; vertragen, bezinning, stilte, genieten van niets moeten, naar binnen keren, uit de hectiek van alledag stappen, stoppen met doorgaan. 

De meesten vinden een retraite spannend, maar vaak al na een paar uur zeggen ze; Dit had ik veel eerder moeten doen!”

 

Tijd voor jezelf, tijd voor reflectie, voor voelen, voor ervaren, voor God, de Bijbel en nieuwe energie op doen door alleen-tijd te hebben.

Door een retraite vallen de dingen waar je je druk om maakt naar de achtergrond. De stilte en de rust brengen je terug bij wat je verlangen is, wat je hart je influistert, waar je je prioriteiten wilt leggen.

Dat maakt een retraite zo bijzonder en goed om jezelf te gunnen!

 

 

 

 

 

Thuis retraite met behulp van mijn boek

 

Ik 2021 is mijn boek ‘rust’ritme/ruimte uitgekomen’

Hierin beschrijf ik hoe een moeilijke periode in mijn leven ervoor zorgde dat ik op zoek was naar meer rust, stabiliteit en een andere manier van leven. Tijdens haar zoektocht kwam ik terecht bij de benedictijnse spiritualiteit, die hierin veel praktische handvatten biedt voor het dagelijks leven. Ik neem je als lezer mee op ontdekkingstocht door de benedictijnse traditie. Ik benoem en omschrijf een aantal kernwaarden van deze traditie en maakt vervolgens de vertaalslag naar het leven van alledag. Hier heb ik een aantal geloftes vrij vertaald naar eenvoudige woorden die ervoor zorgen dat je kunt leven vanuit rust. 

De woorden zijn;

 

STIL: Ontmoet jezelf in de stilte

LUISTER: Luister naar jezelf en naar wat de situatie van je vraagt

ACCEPTATIE: Kom je eigen realiteit onder ogen en leer deze te accepteren

KIES: Welke keuze maak je vervolgens

Dit boek bevat, naast mijn eigen zoektocht en interviews met kloosterlingen en andere geinteressserden in de kloosterhouding, ook een heel aantal oefeningen en trage vragen, die onder andere met stilte, ademhaling en aandacht te maken hebben, waardoor je zelf een thuisretraite kunt houden.

Wil je meer informatie over deze thuisretraite?

Stuur me dan een bericht

 

 

 

 

 

Ik begeleid tijdens je retraite op het gebied van:

 • RUST met behulp van de kloosterhouding
 • De stilte haar werk laten doen
 • Luisteren naar wat je hart tegen je te zeggen heeft
 • Een houding van acceptatie en aandacht ontdekken en ontwikkelen
 • Duidelijke keuzes maken, waar zeg je volledig ‘ja’ tegen? Waar een duidelijke ‘nee’.

 

 

Wil je tijd vrijmaken voor jezelf en rust ervaren?

Weet je niet goed welke retraite bij je past of wil je even nader met mij kennismaken?

Samen bekijken we in een gratis telefoongesprek welke retraite het beste bij je past.

Plan hier gelijk een gesprek

 

Ik bied retraites aan die fijn zijn voor introverte vrouwen, waarbij de stilte en de RUST aandacht krijgt.

Waarom zou je voor de retraites van Leven vanuit rust kiezen?

Leer meer over de kloosterhouding

Ik vertel je meer over de Benedictijnse spiritualiteit. Wat zijn de belangrijkste elementen en hoe kun je deze, in je eigen leven, toepassen zodat je meer rust ervaart.

 

Stap voor stap

Het programma bestaat uit alleen de meest waardevolle stappen voor overzicht, kwaliteit en resultaat. Stappen in de juiste volgorde, zodat je gedegen aan de slag gaat.

 

Van binnen naar buiten

Soms is het tijd om weer even naar binnen te keren. Voelen en ervaren wat je belangrijk vindt, of je nog in contact bent met jezelf, met God, met anderen om je heen. Te ervaren wat je lichaam, je gedachten en je emoties je te zeggen hebben. In de stilte God toe te laten om te luisteren naar zijn zachte stem. Om de drukte buiten te laten en de stilte van je hart op te zoeken. 

Rust

De RUST haar werking laten doen, de stilte toe laten om te ervaren wat er gebeurt.

Toen ik op zoek ging naar rust en tijd nodig had voor mezelf, lukte dat niet goed thuis. Mijn kinderen waren vaak thuis, er waren allerlei klusjes die ik kon doen en tot rust komen lukte niet goed.

Tijdens mijn eerste retraite werd ik volledig stilgezet bij mezelf. Ik vond het spannend, maar was ook nieuwsgierig wat er zou gebeuren. En nog steeds voelt het zo voor mij als ik een retraite begeleid of zelf op retraite ga.

Altijd weer vindt ik het enigszins spannend. Wat ga ik aantreffen bij mezelf? Waar wordt ik mee geconfronteerd? Kan ik het 'uithouden'  in de stilte en met mezelf?  En altijd weer kom ik verrijkt en verfrist weer thuis. Soms met nieuwe inzichten, soms met nieuwe energie of nieuwe doelen en focus. En soms vindt ik het gewoon heerlijk om even de tijd voor mezelf te hebben en mij onder te dompelen in het ritme van het klooster.  

 

Een retraite daagt je uit om te vertragen, tot stoppen ipv doorgaan en te gaan voelen. 

Wat gebeurt er in je lichaam, wat voel je, wat ervaar je?

Wat gebeurt er in je hart? Wat zijn je verlangens, je dromen, maar ook je kwetsbaarheden en pijn?

Wat gebeurt er in je hoofd? Welke gedachten blijven terugkeren, zijn deze rustig of juist onrustig?

Een retraite kan een lastige ervaring zijn, omdat we gewend zijn aan de snelheid en de efficiëntie van onze maatschappij. 

Maar als je de stilte en de rust geduldig zijn werk laat doen, dan brengt een retraite je in contact met jezelf, met je eigen werkelijkheid. Met datgeen wat naar de oppervlakte wil komen en om aandacht vraagt.

Een retraite brengt je in contact met datgeen wat belangrijk voor je is en gezien wil worden. 

Een retraite laat je dingen ontdekken, alleen, maar soms ook samen met anderen.

Een retraite laat je op avontuur gaan, op reis naar jezelf. 

Een retraite laat je stil worden voor en met God, om te luisteren naar de fluisteringen van je ziel. 

Het is mijn persoonlijk ervaring dat je pas innerlijke en uiterlijke rust kunt ervaren als je álles leert accepteren wat zich aandient en compassie hebt voor jezelf en de wereld om je heen. 

 

Ik hoop je te ontmoeten tijdens een retraite.