Ontspan en kom tot rust door Tikva

 

  • Vind je het lastig om je lichaam te laten ontspannen?
  • Razen je gedachtes door, vooral als je tot rust komt?
  • Nemen je emoties  de overhand waardoor je je somber voelt?
  • Wil je een weekend lang je lichaam, hoofd en hart tot rust en ontspanning brengen?
  • Wil je nieuwe energie en focus?
  • Wil je bezig zijn met je geloof geïnspireerd door de kloosterhouding?

 

Wat is Tikva?

Tikva is voor degenen die een evenwichtig leven willen leiden voor geest, lichaam en ziel.
Eenvoudige lichaamsoefeningen voor meer mobiliteit en flexibiliteit worden afgewisseld met Bijbelwoorden op ontspannende muziek die speciaal voor Tikva is geschreven.

De combinatie helpt je te vertragen, negatieve gedachten te veranderen en geeft hoop.

Woorden

Het woord de Schepper wordt gecombineerd met beweging en draagt bij aan de vernieuwing van onze gedachten. Daarom lezen we tijdens een Tikva-sessie bemoedigende Bijbelteksten die opbouwen en bemoedigen.

Muziek

Ontspannende muziek om een ​​rustige en uitnodigende sfeer voor iedereen.  De muziek van Tikva is speciaal voor Tikva geschreven door Fredrik Larsson.

Beweging

Tikva heeft tot doel impact te hebben op je hele wezen, op wie je bent.

De lichaamsbewegingen zijn hier een essentieel onderdeel van en zijn eenvoudige, effectieve oefeningen die een grotere mobiliteit, een betere ademhaling en een verhoogde bloedcirculatie bevorderen, wat de flexibiliteit en stabiliteit bevordert.

Gedachten

De bewegingen bij Tikva zijn ontwikkeld in overleg met een fysiotherapeut en zijn ontworpen met als doel een verhoogde doorbloeding te bevorderen in spieren die doorgaans worden beïnvloed door spierspanning en stijfheid.

De bewegingen worden in een rustig tempo uitgevoerd, waarbij bewegingen aanpast kunnen worden aan je eigen mogelijkheden.

De bewegingen dragen bij aan een grotere mobiliteit, vermindering van stijfheid en een verbeterd proprioceptie (bewegings- en positiegevoel) en lichaamsbewustzijn.

Ademhaling – verbinding met het zenuwstelsel en stress.

Ademen is een functie die wordt gecontroleerd door het zelfbesturende systeem van het lichaam, ook wel het autonome zenuwstelsel genoemd. Het autonome zenuwstelsel is verdeeld in het sympathische en parasympathische zenuwstelsel.

Het sympathische reageert op stress en het parasympathische wordt vooral in rust geactiveerd.

Het is aangetoond dat kalme en langzame diepe ademhaling het autonome zenuwstelsel rechtstreeks beïnvloedt door de hartslag te verlagen.

Dit leidt tot een verhoogde activering van het parasympathische zenuwstelsel, wat ertoe bijdraagt ​​dat het lichaam prioriteit geeft aan herstel en de opbouw van lichaamseigen reserves.

Bestudeerde effecten hiervan zijn een verlaagde hartslag, bloeddruk en verminderde niveaus van stresshormonen. Bovendien nemen de voedselvertering en de stoelgang toe.

Bemoedigende woorden en stilte

Tikva maakt tijd vrij voor stilte.

Tijdens Tikva luistert de deelnemer naar ontspannende muziek en bemoedigende woorden, die opbeurend zijn.

Woorden kunnen een grote betekenis hebben en onze stemming en gedachten beïnvloeden.

Het is de combinatie van lichaamsbewegingen, ademhaling, bemoedigende woorden, speciaal geschreven instrumentale muziek en stilte die samen bijdragen aan de positieve effecten van Tikva.

Enerzijds is de activering van het parasympathische zenuwstelsel aanzienlijk groter als de diepe ademhaling wordt uitgevoerd in combinatie met rustige, dynamische lichaamsbewegingen.

Daarnaast dragen de woorden en speciaal geschreven instrumentale muziek ook bij aan gemoedsrust, een verlaagde hartslag en een verlaagd stressniveau.

Breng je hart tot rust

In figuurlijke zin is het hart de centrum van onze gevoelens, emoties en van de omgang met God; het is het centrum van wat er in de mens omgaat.

Ben je je bewust van wat er in je hart afspeelt?

Je dromen, verlangens, idealen, maar ook je grootste angsten, teleurstellingen en pijn?

Om nader tot de Schepper te komen is het, in de Benedictijnse spiritualiteit, belangrijk om eerst jezelf goed te kennen.

Tijdens deze retraite leer je meer wat de Benedictijnse spiritualiteit is en kun je je laten inspireren door deze kloosterhouding.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 

DATA

12-14 april 2024

 

INCLUSIEF

Ontbijt, lunch, diner

Koffie/thee/koek/fruit

Schrift en pen

5 Tikva-momenten

3 getijdengebeden per dag

AANKOMST - VERTREK

Vrijdag 14.00 uur

Zondag 16.00 uur

 

PLAATS

De Wittenberg

Krakelingen 10

Zeist

 

PRIJS

€ 395,- (éénpersoonskamer - beperkt beschikbaar)

€ 345,- (tweepersoonskamer)

 

OPGEVEN

Vóór 1 maart 2024

 

 

JA, GA MEE!

Programma

Tikva

Boswandeling

 

Tijd voor persoonlijke reflectie

 

Tijd voor jezelf

 

 

Tijd om gezellig samen te zijn

 

Creatieve verwerking