Ontspan en kom tot rust.

Deze retreat heeft een aantal specifieke voordelen om tot rust te komen voor zowel je lichaam, hoofd en hart. Hieronder heb ik een aantal voordelen voor je verzameld;

 

Een verdiepende ervaring voor je geloof: Tijdens deze retreat richt je je niet alleen op jezelf, maar ook op God door middel van gebedsmomenten, opdrachten en speciale oefeningen. 

 

Verbinding met gelijkgestemden: Deze retreat creërt een warme en ondersteunende omgeving waar gelijkgestemde vrouwen samenkomen. Soms ontstaan er nieuwe vriendschappen. Deze verbindingen kunnen waardevol zijn en zelfs na het retreat blijven bestaan.

 

Een boost voor je innerlijke en uiterlijke gezondheid: Je richt je tijdens deze retreat naar binnen. Wat leeft er in jou? Wat zorgt voor onrust en wat zorgt voor rust. Wat betekent het om innerlijk en uiterlijk rustiger te zijn?

 

Rust voor zowel je lichaam, hoofd en hart: Tijdens deze retreat leer je hoe je op diverse manieren tot rust komt. We betrekken zowel je lichaam erbij om je zenuwstelsel tot rust en ontspanning te brengen. Je hoofd om je gedachtes tot rust te brengen en je hart om je emoties te omarmen.

 

Breng je zenuwstelsel tot rust

Je centrale zenuwstelsel bestaat uit de sympathicus en parasympathicus. De sympathicus is je 'gas' en je parasympathicus is je 'rem'.  In onze snelle maatschappij wordt met name de sympathicus aangesproken, waardoor er veel adrenaline en cortisol aanwezig is in ons lijf. Niets mis mee, mits dit kortdurend is. Langdurende aanwezigheid van cortisol kan leiden tot vervelende lichamelijke en mentale klachten tot een burn-out aan toe. Daarom is het van belang om je parasympathische zenuwstelsel regelmatig aan te spreken.  Zodat je lichaam, maar ook je gedachtes en emoties weer tot rust en ontspanning kunnen komen en kunnen herstellen. Dit kun je bijvoorbeeld zelf doen door;

- een warm bad te nemen,

- een dagje naar de sauna te gaan,

- een wandeling in de natuur te maken,

- rustig adem te halen,

- een middagdutje te doen,

- te luisteren naar muziek waar je blij van wordt,

- iets creatiefs te doen,

- een gesprek van hart tot hart te voeren

- of iets anders te doen waar je blij van wordt.

Tijdens deze retreat spreken we het hele weekend je parasympathicus aan om tot rust en herstel te komen door onder andere lichamelijke oefeningen, rustgevende muziek, stilte, ritme en gebedsdiensten. 

 

Breng je gedachtes tot rust

Soms wil je tot rust komen, maar gaan je gedachtes maar door en door. Dit heeft alles te maken met je brein. Tijdens deze retreat leer je meer over wat er in je brein gebeurd in tijden van onrust en rust. Hoe zorg je ervoor dat je gedachtes tot rust komen en hoe kun je omgaan met onrustige gedachtes? Ook hoor je meer over wat de spiritualiteit van boven en spiritualiteit van beneden te maken heeft met hoe je over jezelf denkt en wat de invloed is om je persoonlijke rust en onrust. 

 

Breng je hart tot rust

In figuurlijke zin is het hart de centrum van onze gevoelens, emoties en van de omgang met God; het is het centrum van wat er in de mens omgaat. Ben je je bewust van wat er in je hart afspeelt? Je dromen, verlangens, idealen, maar ook je grootste angsten, teleurstellingen en pijn? Om nader tot de Schepper te komen is het, in de Benedictijnse spiritualiteit, belangrijk om eerst jezelf goed te kennen. Door jezelf goed te kennen, weet je waar je krachten en valkuilen liggen. En kun je jezelf behoefden voor hoogmoed (jezelf niet groter maken dan je bent), maar ook laagmoed (jezelf niet minder in schatten dan je bent). In de Benedictijnse spiritualiteit wordt gesproken over deemoed. De  moed om je eigen werkelijkheid onder ogen te zien. De realiteit! Met al je unieke gaven en talenten, je eigen karakter, maar ook je falen, imperfecties en gekwetste delen. Deemoed nodigt je uit om alles in jezelf aan te kijken en te accepteren dat je mens bent. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 

DATA

12-14 april 2024

Nog 13 plekken beschikbaar!

 

INCLUSIEF

Ontbijt, lunch, diner

Koffie/thee/koek/fruit

Schrift en pen

 Rustgevende oefeningen

3 getijdengebeden per dag

AANKOMST - VERTREK

Vrijdag 14.00 uur

Zondag 16.00 uur

 

WAAR

De Wittenberg

Krakelingen 10

Zeist

 

PRIJS

€ 395,- (één-persoonskamer)

€ 345,- (twee-persoonskamer)

 

OPGEVEN

Vóór 1 maart 2024

 

Wandeling 'Laat de Stilte je antwoord zijn'

 

Lectio Divina

Persoonlijke reflectie

 

 

Tijd voor jezelf

 

 

Tijd om gezellig samen te zijn

 

 

Creatieve verwerking