Van stress naar rust

In 2014 had ik enorm veel last van stress in mijn lijf, onrust in mijn hoofd en was ik  emotioneel onstabiel.  

Er was een BRCA-gen bij mij vastgesteld, wat een hoog risico op borst- en/of eierstokkanker met zich meebrengt. 

Er volgde een periode van moeilijke keuzes, operaties en herstellen. 

Tijdens deze periode verlangde ik  naar rust, maar lukte het mij niet goed om te ontspannen en mijn gedachten en emoties tot rust te brengen.

Ik was gewend om door te gaan, de signalen van mijn lijf niet op te pikken en vooral in mijn hoofd te leven.

 

Benedictijnse kloosterhouding

Tijdens mijn zoektocht naar rust kwam ik uit bij de Benedictijnse kloosterhouding, nu zo'n 10 jaar geleden. Deze kennismaking met de kloosterhouding heeft mij heel veel gebracht en geleerd. 

Ik kom nog regelmatig in het klooster en verdiep mij  steeds in deze eeuwenoude levenshouding. Ik ben in de gelukkig omstandigheden dat ik, in het klooster waar mijn allereerste zoektocht naar rust begon, nu stilteretraites mag begeleiden voor retraitegasten.

In het klooster vind ik veel van wat ik buiten het klooster niet vind; stilte, ritme, eenvoud, een luisterende houding, bezinning, rust, vertraging, God, gastvrijheid en gemoedelijkheid. 

 

“Keer u af van het kwade en doe het goede, zoek de vrede en jaag hem na.”  

(Benedictus van Nursia)

 

Mijn  zoektocht naar rust heb ik mogen beschrijven in mijn boek 'Rust, ritme, ruimte - leren van de Benedictijnse kloosterhouding'.

In mijn boek beschrijf ik o.a. wat de kloosterhouding is en hoe je elementen van deze houding in je eigen leven kunt toepassen adhv oefeningen en/of vragen. 

Ik houd van;

 

  • Mijn gezin; die bestaat uit Arnold en mijn twee kinderen Boaz (2004) en Joy (2006).

  • Cappuccino met appeltaart

  • Kloosters
  • Stilte
  • Gesprekken die ergens over gaan
  • Het bos
  • Creatief bezig zijn, zowel in mijn hoofd als met mijn handen

  • Tweedehands kleding

  • Nieuwe dingen leren en uitproberen

  • Mezelf relativeren

 

 

 

De Polyvagaal theorie

Ik ben geschoold in de polyvagaal theorie. Deze theorie leert ons meer over het autonome zenuwstelsel, dé kern van onze ervaringen en ons zenuwstelsel bepaalt of we ons veilig en verbonden voelen, bestand zijn tegen de uitdagingen van het leven, of dat we gestresst, angstig of boos reageren of juist futloos, initiatiefloos of somber.

Iemand die opgroeit in een veilige omgeving, zal een veerkrachtig zenuwstelsel hebben dat zich flexibel beweegt tussen de verschillende toestanden van stress en rust.

Het sympathische zenuwstelsel kan dan gemakkelijk terugkeren, na een periode van actie en dus 'aan' staan, naar rust en herstel, waar het parasympatisch zenuwstelsel en de nervus vagus (de 10e hersenzenuw) mee gemoeid is.

Het autonome zenuwstelsel wisselt steeds af tussen dit persoonlijke 'gaspedaal' en 'rempedaal'.

Door ingrijpende gebeurtenissen, (dit kunnen ook een reeks kleine ingrijpende gebeurtenissen zijn) kan het zenuwstelsel echter moeite krijgen met het afwisselen tussen 'gas' en 'rem'.

Met als gevolg dat iemand vast komt te zitten in een geactiveerde, dus té gespannen toestand.

De polyvagaaltheorie geeft inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel,  het effect van stress en hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op je zenuwstelsel en de parasympatische kant en dus de nervus vagus kunt activeren om tot rust en herstel voor lichaam en geest te komen. 

 

Tikva

Tikva is voor degenen die een evenwichtig leven willen leiden voor geest, lichaam en ziel.
Tikva is een serie van eenvoudige lichaamsoefeningen voor meer mobiliteit en flexibiliteit en worden afgewisseld met bijbelverzen die worden voorgelezen.

Tikva wordt ondersteund met ontspannen en rustgevende muziek die speciaal voor Tikva is geschreven.

De combinatie helpt je te vertragen, negatieve gedachten te veranderen en geeft hoop aan je hele mens zijn.

Lees hier meer over Tikva.