Mijn verhaal

 

‘Vanuit mijn eigen ervaringen met stressvolle periodes in mijn leven, mijn zoektocht naar meer rust en mijn werkervaring in de hulpverlening weet ik hoe belangrijk rust en herstel is. Zowel voor je lijf als voor je psyche. Om gezond te blijven en van het leven te kunnen genieten. Het is mijn passie en drijfveer om mensen tot rust te laten komen, de stilte te ontdekken en daardoor zichzelf’. 

Ik ben Esther Kouw, getrouwd en moeder een puberzoon en puberdochter. Ik ben een hooggevoelig persoon, gevoelig voor stress. Daarnaast ben ik een doener, een enthousiasteling, houd ik van creatief bezig zijn en smul ik van cappuccino met  appeltaart. 

Ik ben opgegroeid in een rustig dorpje in West-Friesland. Jaren weggeweest omdat ik het nodig had om mijn vleugels uit te slaan. Ik heb een aantal jaar in het midden van Nederland gewoond en een periode in Suriname. Sinds de geboorte van onze zoon ben ik weer terug beland in mijn geboortedorp waar ik geniet van de rust, ruimte en natuur. 

Doordat ik in 2000 in Suriname hebt gewoond is mijn interesse in leven vanuit rust begonnen. Na Suriname heb ik nooit meer een horloge gedragen.  Ik probeerde bij de dag te leven, zoals de Surinamers dat doen. Al snel kwam ik erachter dat dit in Nederland lastig vol te houden was. Het leven hier gaat sneller, is gejaagder. Ik ging als vanzelf mee en vond het prima. Ik genoot van mijn werk als hulpverlener en van het moederschap. Met je jaren ging ik wat minder werken omdat ik het werken in de hulpverlening zwaarder begon te vinden. In de tussentijd was ik mantelzorger geworden voor mijn moeder die ziek werd. Ik probeerde zo goed en zo kwaad alle ballen in de lucht te houden. 

Totdat er in 2014 een BRCA-gen bij mij werd geconstateerd met een zeer verhoogd risico op borst- en eierstokkanker. Ik kwam in een mallemolen van bizarre keuzes te staan. Preventieve operaties vonden plaats. Een zeer stressvolle en emotionele periode waarin ik veel stress ervaarde. Zowel in mijn lijf als in mijn hoofd. 

Na deze pittige jaren van operaties en herstellen  wilde ik dingen in mijn leven anders aan gaan pakken, ik wilde meer vanuit rust leven, minder vanuit gejaagdheid. In mijn zoektocht kwam ik uit bij een Benedictijns klooster in Egmond. Vanaf  het moment dat ik dit klooster binnenstapte voelde ik de rust die ik zocht. Daar vond ik stilte, kon ik beter afstand nemen van de hectiek van de dag en weer voelen waar mijn prioriteiten lagen. Daar leerde ik weer om te zakken van mijn hoofd naar mijn hart. 

Ik heb de afgelopen jaren heel veel gelezen over de Benedictijnse spiritualiteit, heb kloosters bezocht in binnen- en buitenland, heb lezingen bezocht, retraites beleefd, ik heb gesprekken gevoerd met kloosterzusters en -broeders en ik heb een methode ontwikkeld die mij persoonlijk helpt om te leven vanuit rust.

Deze methode is geinspireerd door de Benedictijnse kloostergeloften Stabilitas, Obedientia en Conversio Morum. Het komt o.a. meer stilte aanbrengen in de dag, leven met aandacht, vertragen, stilte, leven vanuit een ritme, luisteren naar wat ervan binnen leeft en op basis hiervan keuzes maken. 

Wat heeft de Benedictijnse kloosterhouding mij geleerd?

Ik zie en hoor om mij heen dat zoveel mensen last hebben van stress, verwarrende emoties, voor moeilijke keuzes staan, niet weten hoe ze tot rust kunnen komen en veels te veel van zichzelf eisen, dat het mijn missie is geworden om te delen wat ik heb ontdekt. 

Zelf geïnspireerd geraakt door het Benedictijnse kloosterhouding wil ik jouw inspireren. Zodat ook jij kunt leven vanuit rust. 

 

klooster retraite
rust rustieke fles

Iedere dag geeft een nieuwe kans!

Dit is een zin die Benedictus van Nursia heeft opgetekend in zijn regel voor monniken. De regel van Benedictus. Het geeft mij ruimte en acceptatie om iedere dag mezelf te ontwikkelen, met vallen en met opstaan. Ik leer over mezelf, over het leven, ik leer van anderen, van kloosterlingen. Want het leven is niet rustig, stress blijft en het leven is soms angstaanjagend, kwetsbaar en onbegrijpelijk. Maar het leven is ook mooi en ik geniet ervan! Ik wil alleen mijn leven niet laten bepalen door stress, door een volle agenda. Ik kies ervoor om te leven met rust.  

Wat je nog over mij moet weten

 

De opleidingen en cursussen die ik gevolgd heb zijn;

 • MDGO-AW
 • HBO-SPH
  • Hogeschool van Ede
 • Counselor/Coaching
  • Academie voor Counseling
 • Contextuele hulpverlening
  • Kononia
 •  Behandelprotocollen bij Burn-out
  • Ortho Health Foundation
 • Hormonen en vrouwenklachten
  • Ortho Health Foundation
 • Neurotransmittersprofiel in de dagelijkse praktijk
  • Ortho Health Foundation
stress coaching