Moderne Monnik

Ik lees heel veel boeken van de Benedictijnse monnik Anselm Grün. Nu wil het geluk dat hij veel boeken heeft geschreven en nog steeds schrijft. Sommige boeken kan ik steeds opnieuw lezen omdat hij mij weet te raken. Daarnaast leer ik door deze boeken naar meer over het Benedictijnse leven waar ik zo van onder de indruk ben.

Anselm Grün werd geboren op 14 januari 1945 in Junkershausen, Duitsland. In 1964 is hij in het klooster in Munsterschwarzach ingetreden. Daar woont en werkt hij nog steeds.  In de zomer van 2016 ben ik in dit klooster geweest en heb een dienst bezocht. Helaas van de beroemde monnik Anselm Grün niet aanwezig. Hij reist veel om voordrachten en trainingen te geven.

Van 1965 tot 1971 studeerde hij filosofie en theologie in Beieren en in Rome. In 1976 (mijn geboortejaar) schreef hij zijn eerste boek “Reinheit des Herzens”. Het was het eerste in een rij van meer dan 200 boeken. Anselm Grün en zijn medebroeders hebben sinds de jaren 70 naar nieuwe bronnen in de spiritualiteit gezocht. Hij was op zoek naar andere manieren, wat meer aansloot bij de jeugd van toen. Het moest wat moderner. Grün valt mede hierdoor op door zijn toepassing van oude monastieke tradities op het moderne leven. Daardoor zijn zijn boeken ook voor de moderne mens, die buiten het klooster leven, erg toegankelijk.

Hoe lukt het Grün om te leven vanuit rust met zo’n drukke agenda?

Naast zijn taken als kellenaar, econoom van het klooster en schrijver lijkt Grün een drukke agenda te hebben. Om nog maar niet te spreken over zijn vele lezingen over de hele wereld. Drie ochtenden in de week schrijft Grün aan zijn boeken. De rest van de tijd houdt hij zich vast aan de structuur van het klooster. Elke ochtend staat hij om twintig voor vijf op voor de gebeden en houdt iedere dag drie uur stille tijd. Er zijn in zijn leven vele mails te beantwoorden, afspraken waar ik mij aan moet houden en zijn agenda staat al maanden van te voren vol. “Rust is iets wat je niet kunt vasthouden” zegt Grün, die kun je alleen ervaren. Zorg dat je heilige tijd hebt, al is het maar voor vijf minuten per dag. Een tijd waarin de wereld geen vat op je heeft en ga met je innerlijke beeld aan de slag. Laat je vullen met wat je Maker voor beeld van je heeft in plaats van met een oordeel over jezelf.  Veel mensen zijn bang voor wat anderen van hen vinden. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom wat je Maker van je vindt.”

In mijn blogs wil ik regelmatig wat werken van Grün citeren, omdat hij zoveel mooie dingen schrijft.

Bron; Wikipedia en visie.eo

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *