Vertraagd leven

Zoveel mogelijk doen en beleven om maar niets te hoeven missen en ondertussen het gevoel hebben, dat het leven aan je voorbij vliegt. Een constante druk ervaren van dingen moeten regelen, opruimen, onthouden, organiseren en controleren. Ondertussen is je lijf zo gewend geraakt aan de adrenaline, dat het niet prettig voelt te ontspannen. Een middag op de bank een boek lezen, een tukje doen, een film kijken, een lange wandeling maken of creatief bezig zijn voelt als zinloos en zonde van je tijd, want daardoor blijven belangrijkere zaken liggen. Je kunt met je verstand bedenken dat het goed is te ontspannen; je gevoel zegt heel iets anders.

Herkenbaar? Voor mij wel in ieder geval.

Maar…er is hoop voor ons bezige bijtjes!

In een flow-magazine (ja…ik houd van de flow) las ik, dat er tekenen zijn die erop wijzen dat al dat draven en haasten minder gaat worden in deze maatschappij. Verassend genoeg is het de generatie van twintigers en dertigers (generatie Y) die zorgt voor een omslag in denken. Namelijk het SLOW-denken. Rust, welzijn, tevredenheid en geluk zijn belangrijker aan het worden dan sneller en meer. Generatie Y is niet zo geïnteresseerd in carrière maken, een eigen auto rijden of veel geld verdienen.

Hilde Roothart van bureau Trendslator zegt: ‘Ze willen meer inhoud in hun leven, hebben meer behoefte aan groen om zich heen en ze willen een langzamer leven, een leven om van te genieten. Mensen hebben niet altijd zin in een overload aan prikkels en informatie. Steeds meer mensen krijgen moeite met het snelle leven. Uit onderzoek blijkt dat multitasking helemaal niet goed voor je is. Als je meerdere dingen tegelijkertijd doet, krijgt alles maar een deel van je aandacht. In Amerika leren studenten nu om keuzes te maken en te focussen. Dit ga ik doen en daar geef ik mijn volledige aandacht aan.’

 

Wat betekent dit voor jou?

Vandaag de dag lijkt er meer behoefte aan bezinning en betekenis te zijn. Het gaat om tevredenheid door écht contact te hebben met mensen en je leven te delen; een gemakkelijker in plaats van een sneller leven, een leven vanuit rust. Dus ga op zoek naar jouw betekenis in het leven, waar wordt je blij van, van wie en waarom? Als je dit weet weet je beter welke keuzes hierbij horen en wat je moet doen om deze betekenis in je leven meer plaats te geven.

Maar om op deze vragen antwoord te krijgen is tijd nodig. Denktijd, stilte en rust. En hiervoor is in deze snelle maatschappij nou vaak niet genoeg tijd voor. Een stilte-retraite kan helpend zijn om je antwoorden hierop de vinden. Probeer het eens uit!

 

Langzame oefening

Probeer eens op weg ergens naar toe (dit kan buiten zijn, maar ook in een winkel of gewoon van de woonkamer naar  de keuken) langzamer te lopen. Langzamer i.p.v. recht op je doel af te gaan en de pas erin te hebben. Loop voor je gevoel veels te langzaam. (ik zeg je…echt geen makkelijke oefening weet ik uit ervaring! Mijn kinderen zeggen niet voor niks vaak genoeg; ‘Mama, loop eens niet zo snel!’  Maar probeer het eens en ervaar wat dit langzame lopen met je doet. Best lekker hé?

Waar in je leven kun jij nog meer vertragen?

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *