Waarom wandelen dé perfecte ontspanning is als je het druk hebt

Ken je dat gevoel?

Je hebt het druk, rent achter de feiten aan, je vliegt van hot naar her, omdat je nu eenmaal veel dingen in je agenda staan waar je niet onderuit kunt.

 

Dan kan wandelen dé perfecte ontspanning zijn!

 

Hét voordeel van wandelen is dat je het altijd en overal kunt doen, je hebt er niets voor nodig én het is gratis!

Ik weet het, gaan wandelen als je het druk hebt voelt misschien wat onnatuurlijk, nutteloos en alsof je wegvlucht voor wat er gedaan moet worden, maar je zult merken dat je rustig wordt van wandelen.

En...je hoeft geen 10 km te wandelen, maar een klein ommetje kan al verfrissend zijn.

 

Ik heb nog een aantal voordelen van wandelen voor je opgeschreven;

 

 

Wandelen verbeterd de neuroplasticiteit van je brein

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, bevordert de neuroplasticiteit. Dit is het vermogen van het brein om zich aan te passen en te reorganiseren. Studies tonen aan dat fysieke activiteit nieuwe verbindingen in je brein stimuleert.

 

Wandelen verhoogd de bloedcirculatie in je brein

Wandelen verhoogt de bloedstroom naar de hersenen, wat zorgt voor een betere zuurstof- en voedingsstoftoevoer. Dit kan de hersenfunctie verbeteren en helpt bij processen zoals je geheugen en concentratie.

 

Wandelen zorgt ervoor dat je zenuwstelsel tot ontspanning komt

Wandelen draagt bij aan het ontspannen en tot rust komen van je autonome zenuwstelsel, met name door het bevorderen van de parasympathische tak van je zenuwstelsel, die verantwoordelijk is voor rust en herstel. 

 

 

Wandelen in de Bijbel

In de Bijbel wordt ook gesproken over wandelen en wordt wandelen vaak gebruikt als metafoor voor het geestelijk leven.

Deze metaforen hebben aspecten van groei, volharding, ontspanning, vrede en toewijding in zich. 

 

 

  • Symboliek van reizen en pelgrimage: Het concept van een pelgrimstocht, een reis naar een heilige plaats, is een belangrijke thematiek in de Bijbel. Wandelen symboliseert de geestelijke reis van de gelovige, inclusief uitdagingen, groei en uiteindelijke beloning. Het Oude Testament bevat verhalen van belangrijke reizen, zoals de tocht van Abraham en de uittocht van de Israëlieten uit Egypte.

  • Tijd voor reflectie en gebed: Wandelen biedt een kans voor reflectie en gebed. Jezus zelf trok zich regelmatig terug om te bidden en tijd alleen met God door te brengen, vaak lopend naar afgelegen plaatsen. Dit wordt in de Bijbel beschreven en benadrukt het belang van afzondering en gebed om je te blijven richten op God. 

 

 

In een wereld waar we ons overspoelt kunnen voelen door allerlei verplichtingen, afleidingen en bereikbaar zijn, biedt wandelen een kans om je even los te koppelen van alles. Het geeft je de ruimte om je gedachten te ordenen, je doelen te overdenken en gewoon te genieten van het moment. Dit helpt je om met een frisse blik en hernieuwde energie terug te keren naar je dagelijkse taken. Zelf laat ik steeds vaker mijn telefoon thuis als ik ga wandelen. Even het gevoel van onbereikbaar zijn, in Gods schepping rondlopen en genieten van het buiten zijn.

 

Conclusie

Juist in tijden van drukte is wandelen een waardevol hulpmiddel om balans te vinden in het soms drukke en hectische leven.

 

Dus...trek aan die schoenen en ga wandelen!